Kuten tarkkaavaisimmat naapurini ovatkin jo huomanneet, olen nykyisin onnellinen sähkösavustimen omistaja. Parvekkeelta nousevia savupilviä, tuskin on ollut vaikea olla huomaamatta. Savustus on muutenkin hieno harrastus, lähes mistä tahansa safkasta saa uuden ulottovuuden esiin, kun kuvaan astuu myös savu. Yleensä savustuspönttöön on tapana laittaa vain kalaa, joskus jotkut palvaavat myös lihaa- hirveä, poroa ja lammasta. Mutta, yksi ehdottomista ykkösistä savustetuista herkuista on maksa. Ihan oikeasti...kalvo poistettuna, hieman suolattuna on maku mitä parhain. Aavistuksen makea, sisältä rosee-plus, jotain samaa mitä mitä medium edustaa lihan suhteen.

Maksan kanssa pönttöön kannattaa laittaa myös muuta mukavaa. Shalotti- ja valkosipuli ovat ainakin herkkua, paprika myös. Olen kuullut joidenkin savustaneen laakeassa astiassa myös öljyä, idea jota on pakko vielä itsekin kokeilla.


Maksaa ja sipulia, ruokaa jonka kauneus on katsojan silmissä.

Savustettua (poron vasan) maksaa
  • 1 poron vasan maksa
  • suolaa, valkopippuria
Puhdista maksasta kalvo. Hiero pintaan reulusti suolaa ja valkopippuria. Kiinnitä maksan keskelle digitaalisen paistomittarin anturi ja savusta kunnes sisälämpötila on 60C. Aikaa siihen menee jotain 20 miniuuttia.

Tarjoile perunoiden, kermakastikkeen ja jonkin makeas kanssa. Savustettua maksa toimii loistavasti myös ruisleivän päällä.