Sanovat ettei puikulaperunoista voi tehdä keittoa...sanovat että puikulaperunoita on hankala keittää kun ne kuitenkin hajoaa. Totta toinen puoli ja toinen pelkkää tietämättömien luuloa. Totta on että puikalapenat jaoavat herkästi, ne on tapana keittää kuorellisina- silti osa perunoista poksahtaa. Perunat pitäisi ottaa liedeltä pois pari minuuttia ennen kuin ne ovat kypsiä. Peruna kun jatkaa kypsymistä vielä kiehumisen loputtuakin. Maultaan puikula on vahvempi kuin tavallinen peruna- maun selityksiä on monia enkä niitä viitsi alkaa viisaammilta tähän kopioimaan, Tässä on yksi lyhyt ja ytimekäs.

Alussa heitin ilmaan ettei puikulasta voisi tehdä keittoa, voin olla väärässä, en vain ole koskaan kuullut sellaisesta. No, kävi kuten yleensäkin on tapana käydä suurille suunnitelmilleni ennakkoon suunnitellusta kaupassa käynnistä. Ostin kaupasta puikulaperunoita, tarkoitukseni oli keittää joku päivä lohen kaveriksi- eli ihan iisiä arkiruokaa. Sattui kuitenkin niin että satuin saamaan kassillisen siikoja- uunisiika olisi tietysti ollut luonnollinen jatke noille perunoille...niin, no varmaan siitä syystä en sitä kuitenkaan tehnyt. Sattui haluttamaan kalakeittoa, kuin tilauksesta pakastimessa oli vielä yksi kalaliemipussi. Bonuksena vielä rippeet lämminsavulohesta, raaka-aines joka tekee huonostakin keitosta hyvää.

Kahden kalan keitto

  • kahden ison siian fileroidut lihat
  • 2 dl lämminsavustettua lohta
  • 1 sipuli silputtuna
  • 1 yksikyntinen valkosipuli silputtuna
  • 5 dl kalalientä
  • 500g puikulaperunoita
  • 2 dl kerman korviketta- käytä kuohukermaa jos haluat vielä parempaa
  • ripaus suolaa, valko- ja mustapippuria
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 1/2 kuivattua persiljaa

Keitä silputtua sipulia ja valkosipulia  ja mausteita kalaliemessä 15 minuuttia. Jyrää sauvasilppurilla tasaiseksi. Lisää kuoritut  ja paloitellu puikulaperunat. Keitä vajaa kymmenen minuuttia- kokeiltaessa perunan pitää tuntua vielä hieman raa'alta. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lisää kalapalat. Sammuta levy ja siirrä kattila pois levyltä, siika kypsyy erittäin nopeasti. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia.

Ja sepä onkin siinä. Savulohi maustaa keiton kivasti ja antaa muutenkin keittoon makua siian kaverina. Jos keitosta haluaa jotain moitetta hakea niin suolaa olisi kuitenkin voinut olla enempi..eikä se kuohukermakaan pahaa olisi tehnyt.