Kun puhutaan silakkapihveistä- tarkoitetaan sillä yleensä silakkafileitä jotka on pyöritelty jauhoissa ja paistettu voissa, vaihtoehtoisesti voi kyse olla myös versiosta jossa kahden fileen väliin on laitettu jotain täytettä. Niin, juuri noin minäkin yleensä silakkani valmistan, pannulla paistetut ja sitä ennen ruisjauhoissa pyöritetyt silakkafileet ovat ehdotonta Suomalaisen keittiön aatelia.

Joskus mieli tekee kuitenkin vaihtelua, jos ei muuta niin ihan huvin vuoksi. Tänään oli yksi sellaisista päivistä. Jos ihan tarkkoja ollaan niin syynä oli se, että olin ostanut aiemmin silkkafileitä ihan siitä syystä kun kalaa teki mieli. Tänään teki kalaa edelleenkin mieli mutta jossain muussa kuin tavanomaisesti tarjoiltuna. Mielessä kävi silakkalaatikkokin, ikävä kyllä sain armeijan alokasaikaina kyseisestä ruuasta niin karmean trauman etten usko siitä koskaan täysin palautuvani ennalleen. Jotain muutahan siinä piti sitten keksiä...ja keksin ajatuksen kalapihveistä kun jääkaapissa silmiini osui aiemmin viikolla tehtyjen jauhelihapihvien jämät. En ole aiemmin tehnyt silakasta murekepihvejä, ohjeita asiaan olisi varmaan löytynytkin, en vain viitsinyt alkaa googlaileen ja teinkin pihvit ihan vaiston varassa. Määrät otin ylös ihan siitä syystä että jos resepti toimiikin niin tiedän sen tulevaisuudessakin....homma meni näin:

Silakkamurekepihvit

  • 600g silakkafileitä
  • 4 siivua monivilja paahtoleipää
  • 1/2 dl kuivattua sipulia tai 1 tuore silputtuna (älä käytä tuoretta mikäli pakastat osan pihveistä, pakastettaessa sipulin maku muuttuu päällekäyväksi)
  • 1 rkl kuivattu valkosipulia
  • 1 rkl kapriksia
  • 3 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl kuivattua tilliä
  • 1/2 rkl kuivattu persiljaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 dl kermankorviketta
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl suolaa

Paahda paahtoleivan siivut, älä mietikään että fuskaisit ja käyttäisit korppujauhoja- tai  käytä ihan rauhassa mutta älä syytä minua jos pihvisi maistuvat pahvilaatikolta. Idea on paahtaa leivät hieman tummiksi ja antaa niiden sitten kuivahtaa. Murskaa paahtoleivän siivut, helpoiten tämä käy omasta mielestäni yleiskoneen raastin terällä. Laita yleiskoneeseen normaali silppuamisterä, laita kulhoon kaikki ainekset ja jyrää massa tasaiseksi. Tässä vaiheessa kulhossa pitäis olla epämääräisen harmaata massaa jossa on seassa epämääräisen näköisiä vihreitä pisteitä.

Taikinasta tulee 9 isoa pihviä tai vaihtoehtoisesti useampi pienempi...tee pellillä olevalle leivinpaperille haluttu määrä kekoja- muotoile keot kostutetuilla käsillä pihviä muistuttavaksi (hankalasti selostettu asia jossa lusikalla tehdään läjä ja joka tasoitetaan kädellä). Paista uunissa 200C n. 20 minuuttia. Tarjoile pihvit vaikkapa keitettyjen puikulaperunoiden ja valkokastikkeen kera.

On taas hieno kuva Ikean eväsboksista, kuvasta puuttuu valkokastike joka oli tuossa vaiheessa jo syöty...eli kuva esittää maanantain evästä. Pihvit onnistuivat hyvin, teen takuulla toistekin. Kalamurekepihvit ovat hyvää ja helppoa, konstailematonta perusruokaa jollaista tulee tehtyä ihan liian harvoin.