Rakkaalla lapsella on monta eri muotoa...Suomessa risottona tarjoillaan yleisesti irtonaisesta ja pitkäjyväisestä riisistä, jauhelihasta ja herne-maissi-paprikasta koostuvaa jotain- siis ruokaa jolla ei ole mitään tekemistä nimensä kanssa. Pari juttua ensiksi, risottoa ei voi tehdä pitkäjyväisestä riisistä, pitkäjyväiset ovat yleensä basmatista jalostettuja lajikkeita, lajikkeita joilla ei ole mitään tekemistä pyöreämpien ja jyviltään suurempien lajikkeiden kanssa. Näitä lajkkeita ovat ainakin arborio ja carnarolia. Toinen juttu, risotto on vanhempi ruokalaji kuin lihamylly...jauheliha ei siihen kuulu...vielä vähemmän kuin pakastevihannekset. Lopuksi, Italiaisen määritelmän mukaan risoton tulee olla valuvaa, löysää ja hieman kermaista...kermaisuus saadaan aikaiseksi riisin voimakkaalla sekoittamisella, tärkkelys irtoaa sekoituksen aikana.

Niin, pääsin jälleen lempiaiheeseeni, itkemään maailman pahuutta ja Suomessa tarjoiltavien ruokalajien etymologista raiskausta. Jos itkuni huvittaa niin ajatelkaapa omalle kohdalle...mitä ajattelisitte vaikkapa karjalanpiirakoista jotka on valmistettu riisijauhosta? Poronkäristyksestä joka tarjoillaan mansikkahillon kera? Jep, nauraisitte koko jutulle, jokin ruuan valmistajaa kuvaileva adjektiivikin saattaisikin mieleen juolahtaa. En sano että näissä he-ma-pa "risotoissa" on mitään pahaa, risottoja ne eivät kuitenkaan ole eikä niitä risotoiksi kannattaisi edes nimittää. Jos ne jollain Suomen ulkopuolisella termillä pitäisi koristella niin pika-paella tai pakastevihannes-jambalaya voisi raaka-aineiden ja rakenteen puolesta kuvata tuotosta paremmin.

Missä rehut? Missä salaatti? Eikö edes lihaa? Ei, hyvää tämä on ilmankin.

Pinaattirisotto

  • 2dl risottoriisiä
  • 2 shalottisipulia silputtuna
  • 2 valkosipulin kynsi silputtuna
  • 100 g pinaattia silppuna
  • 2 dl valkoviiniä
  • nokare voita
  • ripaus valkopippuria ja suolaa
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl raastettua parmesaania
  • n. 5dl kanalientä tai vettä...älä pilaa tätä ruokaa millään lihaliemikuutiolla. Jos oikeaa lientä ei ole, korvaa liemi vedellä- tulos on parempi kuin liemikuution mukana tuleva teollinen maku.

Sulata voi. Lisää sipuli ja pinaatti, kuullota muutama minuutti mutta älä ruskista. Lisää riisi ja valkosipuli, kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää viini, suola ja pippuri. Anna viinin imeytyä riisiin. Lisää kanalientä/vettä 1/2 dl kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun riisi on lähes kypsää, ts. hieman napakkaa mutta maistuu kypsälle, lisää kerma ja lopuksi parmesaani. Ja kertauksena, risoton pitää olla valuvaa- sellaista ettei se pysy kunnolla kekona.