Oops...kirjoitin eilen pitkän jutun saippuasta, itse tehdystä Tervasaippuasta, en tiedä mitä tein mutta sain jotenkin jutun katoamaan juuri kun se oli valmis. Arvaa vituttiko!. No ei tietenkään, vannoin etten kirjoita jutun juttua enää mihinkään vuodatukseen, saa luvan loppua koko blogistina leikkiminen. Höpö höpö, onneksi tuon valan vannoi se viides minäni joka tunnetaan armottomana pessimistinä ja jota ei onneksi tavata kovinkaan usein. Eli kirjoitin jutun saippuasta jota ei enää ole...siis juttua, saippua on edelleen olemassa, kuivuu paloiteltuna saunan lauteilla leivinpaperin päällä.

Kaikki alkoi siitä kun työkaverin kanssa pohdittiin maailman kurjuuden syvintä olemusta kesken armottoman tylsän työpäivän. En muista mitä meidän olisi pitänyt pohtia, ei ainakaan maailman kurjuutta eikä ainakaan saippuaa. Jostain se kuitenkin puheeksi tuli. Tai ei se tullut edes puheeksi, se tuli mieleen jonkin käsittämättömän mieleyhtymän seurauksena myöhimmin päivällä. Loppujen lopuksi kuitenkin aloin ottaan selvää että mitenköhän saippuaa voisi tehdä kotioloissa. Kiitos googlelle selvitys oli valmis ennen kuin se oli edes alkanut. Toinen tärppi oli se oikea, ensimmäinenkin oli oikea mutta siinä saippuan valmistus kerrottoon lipeäkivestä ja sianihrasta...muuten hyvä ohje mutta ei siihen hätään ollut ainuttakaan ylimääräistä possua pihalla juoksemassa. Se toinen tärppi ohjasi Saippuakuplan sivuille. Saippuakuplan sivut ovat hyvin tehdyt ja niiden avulla saa saippuan tehtyä vaikka aiempaa kokemusta asiasta ei olisikaan. Saippuan teko on joka tapauksessa periaatteelta hyvinkin yksinkertainen, jos osaat sekoittaa liivatteen- osaat tehdä myös saippuaa. Saippuan teko on vain lipeän eli emäksisen liuoksen sekoittamistarasvaan. Siis periaatteessa, mutkikkaamman tuosta tekee sen, että kaikilla rasvoilla on oma saponifikaatiolukunsa, luku joka kertoo lipeän määrän joka tarvitaan rasvan muuttamiseen saippuaksi.

Kuulostaa muuten pikkusen työläältä, sitä se varmasti olisikin, jos nuo joutuisi käsin laskemaan. Onneksi joku muukin on miettinyt samaa asiaa ja tehnyt nettiin kätevän laskurin jolla lipeän ja nesteen määrän voi laskea alle minuutissa, Laskuri löytyypi täältä. En ala kirjoittamaan, tai siis kopioimaan viisaimpien tekstiä, saippuan teko vaihe vaiheelta neuvotaan Saippuakuplan sivuilla...itse noudatin niitä mutta käytin tuoksuna hautatervaa.

 - 5dl rypsiöljyä
- 140 ml vettä
- 125g nestemäistä 50% NaOH:a eli lipeää
- 1 tl tervaa

Käytä suojalaseja... jos et käytä niin omapa on asiasi, olen kuitenkinvaroittanut.

Sekoita lipeä veteen (järjestys on tärkeä!!! Eli lipeä veteen- jos siis tykkäät nykyisistä silmistäsi) ja lämmitä öljy n.45C eli saman lämpöiseksi kuin vesi/NaOH sekoitus. Vesi/NaOH sekoitus kaadetaan öljyyn (Huom. tuo järjestys) ja se sekoitaan sauvasekoittimella, sekaan terva ja sekoitusta lisää- muutama minuutti pitäisi riittää, seoksen pitäisi alkaa paksuuntumaan sellaiseksi lasten vanukasta muistuttavaksi...oma saippuasekoitukseni ei kauheasti paksuuntunut, muistutti lähinnä kohmeista Bailey's:a...kaada seos kelmulla vuorattuuna vuokaa. Peitä pyyhkeellä ja pilko seuraavana päivänä. Laita saippuan palat ilmavaan paikkaan kuivumaan...saippua EI SAA käyttää vasta kuin neljän viikon päästä!!!

Tein tämän eka satsin tarkoituksella rypsiöljystä, lipeäkiteiden (lipeäkiteitä saa kuulemma apteekista) tilalla käytin nestemäistä NaOH:a koska saan sitä helpohkosti työn kautta hankittua. Touhuun meni kaikkinensa aikaa puolisen tuntia. Lopputuloksesta en tiedä vielä mitään...jos tuuri käy niin jouluksi nuo voi olla valmiina.