Luin pari viikko sitten jostain blogista (siis blogista jonka nimeä en muista) jutun suolapähkinöistä ja vaahtokarkeista samassa kakussa...jos ap. kakun tekijä lukee tämän niin ilmoittautukoon, voin kiittää sitten julkisesti. Vaahtokarkkeja ei kakussani ole, ei se ole edes kauhean suolainen mutta ei kyllä makeakaan- ilman alkuperäistä juttua ei mieleeni kuitenkaan koskaan olisi tullut suolapähkinöiden käyttö makeassa kakussa. Kakun reseptin runko on mokkapalojen perusohjeesta...paitsi että korvasin hienosokerin intiaanisokerilla, rasvan maitorahkalla, kaakaojauheen kaakaonibseillä,kaakaopavuila ja suolapähkinöillä ja vielä maidon appelsiinimehulla...olisin muuten äsken voinut helpommin sanoa että otin mittasuhteet mokkapalojen ohjeesta, eipä tullut mieleen. Ai niin, kuorrutusta en tehnyt ollenkaan koska ajattelin jo noilla aineksilla kakussa oleva ihan riittävästi kaloreita, enkä edes pidä imelistä kakuista joten miksi vaivautua.

Niin ja vielä yksi juttu...blogissani ei makea leivonta ole koskaan ollut kovinkaan tiheästi esillä- eikä tule olemaan jatkossaan. Huvikseni tein kakun kun teki mieli makeaa mutta vähän erilaisempaa. Kakun raaka-aineet poikkeavat perinteisistä, intiaanisokeri ei vaahtoudu aivan niin paljoa kuin tavallinen, taikina maistuu hieman maltaiselta ennen paistamista, kaakaonibsit ja kaakaopavut tekevät kakun rakenteen rouheiseksi, rahka taittaa sokerin makeuden samaten kun tekee myös kaakaopapujen lievä kitkeryyskin...mutta kakusta luultavasti pitävät myös ne jotka makeasta yleensä eivät pidä.

Raaka-aineista kaakaonibsejä ja kaakaopapuja myydään luontaistuotekaupoissa samaten kuin intiaanisokeriakin...hätätapuksessa intiaanisokerin voi korvata kuivahtaneella muscavadolla jota tietääkseni mydään marketeissa.

Pähkinä-kaakaokakku

  • 3 dl intiaanisokeria
  • 3 munaa
  • 3.5 dl täysjyvävehnäjauhoa
  • 1 dl kaakaonibsejä
  • 1 dl kaakaopapuja
  • 1 dl suolapähkinöitä
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 200 g maitorahkaa
  • voita ja korppujauhoa vuoan jauhotukseen.

Riko kaakaopapujen rakenne morttelissa. Varistele suolapähkinöistä irtonainen suola pois. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauhot ja mehu erissä muna-sokerivaahtoon.Lisää kaakaot, pähkinät ja rahka, sekoita. Voitele uunivuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista 200C/35-40 minuuttia.