Vapun jälkeen sorruin kaupassa tekoon jota kaduin jälkeenpäin. Ostin valmiiksi marinoidun possun sisäfileen ja vielä tarjouslaarista! Mikä häpeä! Onneksi kukaan ei kassaa lukuunottamatta nähnyt tätä eettisesti arveluttavaa tekoa. Kotona piilotin tämän moraalittoman tekoni hedelmän kaappipakastimen synkkiin kätköihin.

Vain aika voi parantaa haavat ja niin tapahtui nytkin. Äitienpäivän aattoon mennessä olin jo karistanut yltäni maansa myyneen miehen viitan ja astunut kohti uusia kokemuksia ja niiden mukanaan tuomia iloja. Lyhyesti sanottuna, mietin jo sitä, että mitä hyvää saisin tuosta synnin hedelmästä tehtyä. Eihän sentään lihaa tarvitse enää rankaista siitä, että se on häpeämättömästi alistettu markkinavoimien- sijoitetun pääoman tuottoa lietsoville voimille.

Heitetääs verbaallishitti nurkaan ja keskitytään olennaiseen, ruokaan ja sen valmistukseen. Äitienpäivä painoi päälle ja korvien välinen reseptiarkisto huusi uusia sovelluskohteita. Kaikki vanhat reseptit- ne jotka onnistuvat aina ja ovat vieläpä juhlaruokana toimivia- olivat kokeneet inflaation. Mitä eteen- mieleen tuli possun sisäfile joka oli pakastimessa- äkkiä se sulamaan. Kuin tilauksesta kaapissa oli pari purkkia kermaa ja normisafkat päälle. Johtopäätöksenä oli totuudenmukainen huokaisu- homma kotona ja kasi pallo melkeen pussissa.  Kuin sattumalta päivällä oli jäänyt perunamuusia yli tavallista enemmän, ajattelin hyötykäyttää sen peruna krokettien raaka-aineena mutta en oikeastaan viitsinyt alkaa värkkään. päätin tehdä ihan perinteistä sunnuntai safkaa ilman ihmeempiä hifistelyjä.

Possun filettä, perunakohokasta ja paprikakastiketta

Possu:

- possun sisäfile, valmiiksi marinoitu tai sitten al naturel ja pintamausteet oman maun mukaan

Ruskista file kauttaaltaan kuumassa valurautapannussa. Jos file on marinoitu niin käytä silloin paistamiseen voita- muutoin öljyä (öljy räiskyy marinadin kanssa, voin ei). Siirrä file kapehkoon uunivuokaan ja laita paistomittari pitkittäin mahdollisimman keskelle. Paista 200C n. 20min eli kun sisälämpötila on 68-70C. Kääri file folion ja pyyhkeen sisään siihen asti kunnes kohokas on valmis.

Perunakohokas:

- 1 litra perunamuusia

- 4 kananmunaa valkuiaiset ja keltuaiset erotettuina

- ripaus suolaa ja mustapippuria

- 2 dl kermaa

- 1 dl juustoraasetta

Sekoita perunamuusi, keltuaiset ja mausteet. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita se perunamassaan. Kaada massa jauhotettuun uunivuokaan (käytä mitä käytät, itse käytin karkeaa ruisjauhoa, saman asian ajaa myös tavalllinen korppujauho). Ripottele juustoraaste päälle. Paista 200C n. 1 tunti.

Huom! Alkuperäinen ohje (Otavan suuri keittokirja) oli 10 kypsälle perunalle- ei muusille! Ap. kohokas on rakenteeltaan hieman erilainen eikä välttämättä niin kohokas mitä ap. ohje on.

Paprika-sipulikastike:

- 1/2 paprika

- 1 punasipuli

- 2 kynttä valkosipulia

- 1/2 rkl kuivattua persiljaa

- ripaus mustapippuria

- 2 dl kermaa

- 1 rkl tuorejuustoa

- 1 rkl oliiviöljyä

- 1/2 tl kuivattua rosmariiniä

Freesaa kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä niin että ne pehmenevät. Lisää mausteet. Lisää kerma ja tuorejuusto. Kiehauta. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Jyrää kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää nokare voita jotta kastike saa hieman kiiltoa.

1242146801_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja lopputulos...tuloksena oli juuri sitä miltä resepti kuulostaakin. Possunfilettä, perunoita- ja kastiketta. Possun liha olisi ehkä ollut mehukkaampi jossain 65C paikkeilla- ei se kuivaa kuitenkaan vielä ollut. Toinen miinus oli se, että kastike oli hyvää  mutta ei oikein toiminut perunakohokkaan kanssa. Kastike olisi vaatinut perunan jossain toisesa muodossa.

Kaikkia aterian elementtejä tulen varmasti jatkossakin tekemään. Yksittäisinä lisinä ne olivat vertaansa vailla- eivät vain oikein stemmanneet keskenään. Perunakohokas oli tuossa muodossoa lievähkö pettymys. Pitää kokeilla alkuperäistäkin- mieleen tuli sellainenkin modaus mahdollisuus että kokeilisin perunaraasteen käyttö kypsän tilalla.