Tätä kirjoittaessa alkaa vappu olla jo takana päin. Ajattelin ensin kirjoittaa vapun viettoa- tai paremminkin sen olemuksen muuttumista kritisoivan analyysin. En viitsi, ja sitäpaitsi, miksi edes tekisin sen? En pidä vapun viettoa nykyisin sen parempana tai pahempana kuin entisvanhaankaan. Silloin kun Vappu kirjoitettiin isolla V:llä. Tarkoitan sitä aikaa kun Kemissä vappukulkue tarkoitti vappumarssia ja sen mukanaan tuomaa poliittista säväystä. Itse muistan tuolta ajalta jotain, en paljoa mutta kuitenkin jotain muistamisen arvoista.

Aika kultaa muistot

Aika mistä puhun, tai siis itsekseni höpisin tai kirjaimellisesti ottaen kirjoitan tapahtui kait 70- ja 80-luvun taitteessa. Sitä ennen se ei voinut tapahtua koska en ollut vielä syntynyt ja sen jälkeen ajat alkoivat jo muuttumaan ja minä muuttamaan. Olin silloin kakara, 4- tai 5-vuotias tai oikeastaan molempia koska muistoni lapsuuden vapusta on sekoitusta ainakin kahdesta peräkkäisestä vapusta...vapun valmistelu aloitettiin edellisenä päivänä autojen viennillä keskustaan. Homma meni niin että perhekunnittain autot ajettiin keskustaan, meidän Lada tai Mosse taidettiin aina jättää linja-autoaseman parkkipaikalle. Sieltä tultiin sitten jonkun kyydillä takaisin kotiin. Miksikö auto piti ajaa keskustaan? No marssimisen vuoksi.

Vappupäivänä lähdettiin vappumarssille. Nykyään vappumarsseja pidetään yleisesti Kekkoslovakian aikaisena vasemmistolaisena ilmiönä- totta toinen puoli mutta oli siinä muutakin. Marssille lähdettiin aamupäivällä ja kulkueeseen liittyi eri kaupunginosien omat pienemmät kulkueet sitä mukaa mitä lähemmäs keskustaa tultiin. 5 kilometrin kävely lapsena oli suurempikin saavutus, hienointa siinä kuitenkin oli tunne kuulumisesta johonkin. Kyse ei ollut mistään aatteellisesta, ei sinne päinkään. Kyse oli siitä että suurinosa tuolloin Kemi Oy:n työntekijöistä oli maalta muuttaneita ja ainakin nyt jälkikäteen voisi ajatella ihmisten olleen silloin yhteisöllisempiä. Vappumarssi oli sekoitusta juhannusta, limukkaa ja punaisia lippuja. Marssilla oli silloin ihmisiä- kyse ei ollut mistään retro stallarien näyttäytymisestä vaan pikemminkin perheiden yhteisestä ulkoilupäivästä.

Marssin ja pakollisten puheiden kuuntelun jälkeen oli vuorossa se jännin ohjelmanumero- ravintolaan syömään meno! Me käytiin syömässä aina ravintolassa nimeltä Sauvo- kait se sen oikea nimi oli, en ole varma. Tämä vappupäivän ravontolassa käyminen oli ainoita sen laatuisia tapauksia. Pitsaa ei oltu silloin vielä keksitty-, kebabista kukaan ei ollut kuullutkaan ja grilleissä ei ollut mahdollista syödä sisällä. Tai no oli mutta alaparkin valkosinisessä grillisä taisi olla 4 baarijakkaraa- eli silloiset hesellä käynnit tarkoitti lihiksen syöntiä autossa. Vappu oli ainutlaatuinen tapaus kaikenkaikkiaan. Sitä en muista että mitä olisin silloin ravontolassa syönyt- mutta se ei ollutkaan jutun juoni vaan se ravontolassa olo. Se oli ainakin omasta mielestäni äärimmäsen erikoista.

Se siitä

Perinteinen työläisten ja opiskelijoiden juhla on kokenut muuttuneen maailman mukana inflaation. Kyllähän vappua juhlitaan joka vuosi melkein entistä vuotta riehakkaammin mutta eri tavoin ja eri syistä kuin takavuosina. Toisin kuin vielä 30-vuotta sitten, vappu alkaa olla pelkkä ylimääräisen vapaan ja kevään juhla. Kuten tapana nykyisin on, liittyy vappuunkin kosolti vapun teemaan sopivia ruokia. Täällä pohjoisessa ei vapun brunssi ole koskaan ollut tapana- eikä täällä kovin montaa tupsulakkistakaan ole ollut joten teeveestä tutut vapunvieto seremoniat on jääneet vähiin. Muutamana viime vuotena on paikallisen AMK:n opiskelijat lakittaneet Rakentajapatsaan. Tuota lakitusta itse vain pidän vähän omituisena- en jaksa ymmärtää suoraan kopioidun idean apinoimista. Brunssin puuttuminen on mielestäni vähän harmi, toisaalta kun tietää Kemin ilmaston niin kuohuviinin ja sillin syöminen ulkona pahimmassa tapauksessa lumisateessa on jo ajatuksena huono.

Tämä nykyinen tapa- eli vappupäivän kävely ja pärinäpoikien kulkueen katsominen on kuitenkin kiva...ja jättää lapsille ihan varmasti myös samankaltaisia muistoja mitä itsellänikin on vapusta. Kaikki ei kuitenkaan ole vielä tuossa.

1241212464_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tärkeintä vapussa on nykyisin ehdottomasti jäätelö! Kesä alkaa vapusta ja niin alkaa myös tötterökausi. Vappupäivänä on saatava tötterö vaikka räntää sataisi vaakatasossa. Vappupäivä on vuoden ainoa päivä kun tötteröä jonotetaan mutisematta toista tuntia- ja jonotus on sen arvoinen. Sen ensimmäisen tötterön syöntiä voisi verrata kesän ensimmäisiin uusiin perunoihin.

Ja sitä safkaa

Jotta juttu ei menisi liian totiseksi niin pikkasen sitä tärkentä eli safkausta. Otin vappuaaton töistä vapaaksi joten aikaa jäi myös rakkaalle harrastuksellekin. Paistelin päivällä perinteiset vappumunkit ja illalla friteerasin samoilla öljyillä testimielessä täytettyjä jalopenoja ja juustoa. Kaikki lajit onnistuivat vielä...no munkkitaikina oli omaan makuuni pikkasen sitkas. Kukaan muu ei siitä kommentoinut- joko eivät kehdanneet tai sitten itse olen turhan ronkeli. Täytettyjen jalopenojen teko oli yksi iso töisemmistä safkoista mitä olen koskaan tehnyt- tulipahan värkättyä ja hyvääkin oli.

1241213024_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1241213064_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Munkkien tekoa en nyt viitsi alkaa selostaan, Googlettamalla löytyy läjäpäin ohjeita jotka kaikki ovat lähes samoja.

Täytetyt jalopenot

Tämä onkin toinen juttu- slowfoodia parhaimmillaan. En tarkoita syömistä vaan valmistamista. Ihan varoituksean- jos et oikeasti nauti ruuan valmistuksesta niin tätä reseptiä ei kannata alkaa toteuttaan. Ei siinä mitään ihmeellistä ole ja kuka tahansa saa kyllä ne tehtyäkin- mutta, täytettyjen jalopenojen tekeminen on armotonta nysväystä johon menee pirusti aikaa!

Tarvii:

  • 2 prk jalopenoja
  • 1 pkt Koskenlaskija viherpippurisulatejuustoa
  • 2 isoa sipulia
  • 8 kynttä valkosipulia
  • 1 tl mustapippuria 
  • 2 tl basilikaa
  • suolaa
  • 1 l öljyä
  • hammastikkuja

      frittitaikina:

  • 1 plo olutta
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 3 munaa

1241214132_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pilko sipuli ja freesaa se pannulla. Jyrää tehosekoittimella lämmin sipuli, sulatejuusto-, valkosipuli ja mausteet tasaiseksi tahnaksi. Sekoita friteeraustaikinan ainekset ja anna taikinan turvota noin tunti. Poista jalopenoista kannat. Täytä pursotinpussi juustomassalla ja täytä jalopenot. Täyttöaukko kannattaa sulkea hammastikulla. Friteeraa 175C öljyssä niin että taikina on saanut kullankeltaisen pinnen.

Oikeaoppisesti kanta pitäisi kait jättää paikalleen. Oma kokemukseni on kuitenkin että jalopenot on helpompi täyttää jos täytteen saa ruutata suoraan.

1241214181_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Friteeraustaikinaa tuli tehtyä pikkasen liian iso satsi. Hyötykäytin taikinan ja valmistin samoilla öljyillä myös friteerattuja juustotankoja..ja hyvä oli sekin- nam nam.

Edit: Päivää myöhemmin...sain alanmiehiltä palautetta tuosta Jalopenon käytöstä- käyttämäni chilit eivät ole jalopenoja vaan pepperoneja. Jalopenot ovat maultaan voimaakkaampia ja oikeastaan aikalailla eri makuisiakin. En viitsi koko juttua alkaa korjaamaan- jos olet jaksanut lukea jutun tänne asti niin onneksi olkoon, tiedätpä tuonkin.