Graavattu kala on yksi yksinkertaisempia ja helpoimpia reseptejä mitä kuvitella voi. Kalaa ja suolaa, loput on pelkkää hifistelyä...googlasin äsken graavilohella ja sain hakutuloksia 42500 osumaa, muutkin ovat asian huomanneet ja kirjoittaneet tuotoksensa internettiin. Mitä uutta voin tarjota lähes idioottivarmalle ohjeelle...tarjoan sen mistä itse pidän. Kuten tarkkaavaiset lukijani ovat jo humanneetkin, pidän savun mausta. Savustettu chili, savustettu ruisjauho, savustetu suola- mikä tahansa mikä on savustettua pistää kuolan valumaan suustani. Tilasin eilen kilon kylmäsavustettua hevosen lihaa...on sivuseikka mitä on savustettu, pääasia että se on savustettu. Olisin voinut kertoa tietysti suoraan että graavasin lohen savuolalla, en sanonut koska silloin en olisi päässyt kehumaan kylmäsavustetulla hevosen lihalla...tärkeintä on matka eikä päämäärä (päivän pakolllinen elämänviisaus).

Kaupassa on yleisimmin myytävänä kahta erilaista savusuolaa- Pirkka savusormisuolaa ja Santa Marian savustettua merisuolaa. Ensimmäinen on tietääkseni Maldon-suolaa ja jälkimmäinen nimensä mukaisesti merisuolaa. Jälkimmäinen on maultaan voimakkaampaa ja itse pidän siitä huomattavasti enemmän...ensimmäinen mainituista soveltuu kuitenkin paremmin lisättäväksi ruokaan jälkikäteen, siksi sen nimenäkin kait on sormisuola.

Savusuolalla graavattua lohta

  • 400 g lohta ruodottamaksi fileroituna
  • 1 rkl savustettua merisuolaa
  • 1 tl sokeria

Ripottele fileen päälle suola ja sokeri. Anna suolaantua 12-24 tuntia jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Pyyhi sulamatta jäänyt suola pois ja kuivaa pinta. Siivuta file mahdollsimman ohuiksi siivuiksi.

Nauti kera tuoreen ruisleivän, oma suosikkini on tällä' hetkellä Korpi- jälkiuunipala.