...eli Veripaltu. Toisten inhokki ja ällötys- toisten herkku, harvinainen sellainen. Vanhoissa keittokirjoissa on usein verelle omistettu kokonainen luku, nykyisissä yleiskeittokirjoissa ei vereen pohjautuvia reseptejä ole lainkaan...mikä on vähän harmi. Veri on terveellistä, takuulla perinteistä ja kaiken lisäksi maukasta. Jos osaat tehdä tavallisia lättyjä- osaat tehdä verilättyjäkin...verilätyt voittavat teolliset serkkunsa 12-0 ja eka erässä.

Kultaisen 70-luvun lopussa ja hopeisen 80-luvun alussa, aikana kun allekirjoittanut pääasiassa pissas ja kakkas ja muut selitti...oli ihan tavallinen arkiruoka rössypottu (ainakin Perämeren rannikolla). Vähään liemeen keitetty perunakeitto jonka seassa oli rössyä, mukana saattoi olla vähän porkkanaa ja ehkä sipulia. Kun aloitin urani peruskoulussa ei rössypottua enäa ainakaan siellä tarjoiltu, yhtenä ruokana oli kuitenkin Veripalttu...3-4 senttiä, kengänpohjalta näyttävä musta "pihvi" jonka kanssa tarjottiin keitettyjä perunoita ja valkokastiketta. Vaikka rössypotusta olin edellisellä vuosikymmenellä pitänytkin ei tämä valkoisessa liemessä lilluva kengänpohja enää innostanut.

Niin...sitten ruokalajit jotka edellyttivät valmistamista tai etukäteisvalmisteluita jäivät pois muodista. Samaan aikaan keksittiin edullinen mikroaaltouuni ja kaupan instanssit huomasivat olevan helpompaa myydä kansalle suojamuovissa olevia eineksia kuin raaka-aineita joista voi oikeasti tehdä ruokaa. Rössy, muinaishistorian ruokakummitus on peräisin sitten sieltä, ajalta jolloin Kekkonen tarkoitti samaa kuin Presidentti- tai silloin rössy oli jo viimeisiään vetelevä vanhus.

Resepti jolla Rössyni tein ei ole se alkuperäistä kunnioittava, en löytänyt kaupasta sianihraa tai rasvaista possun kylkeä jonka rasvassa olisin voinut käristellä sipulit. Toinen pummi minkä tein oli olut. Jep, unohdin ostaa pullon olutta...ihan tosi, on se mahdollista. Puuttuvan oluen korvasin itse keitetyllä lihaliemellä kerta sellaista sattui pakastimessa olemaan. Toisaalta jossain päin pohjoista on muistaakseni käytetty lihalientä rössyn paistossa, olkoon sitten niin.

Höyryävää, uunituoretta Rössyä!

Rössy

Ohjeella tulee yksi uunivuoallinen- sellainen joka on tarkoitettu vuokaleivän tekoon.

 • 1 iso sipuli pieneksi hakattuna
 • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
 • loraus öljyä
 • 3.5 dl poron verta, naudan tai sian veri ajaa ihan saman asian
 • 2.5 dl hyvää lihalientä
 • 3 dl riihiruisjauhoa
 • 1 tl suolaa
 • 1/2 tl mustapippuria
 • 1/2 tl valkopippuria
 • 1/2 tl kuivattua salviaa
 • 1/2 tl kuivattua basilikaa

Kuullota sipuli ja valkosipuli, älä ruskista. Kaada veri kulhoon. Lisää lihaliemi ja jauhot samalla sekoittaen. Lisää mausteet, sipulit ja paistoöljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna jauhojen turvota uunin lämpiämisen ajan. Paista 200C/60 min.