Joulu on jälleen tulossa kuten aina tähän aikaan vuodesta...pitäisi varmaan olla jos se ei olisi tulossa. No, tässä vaiheessa pitäisi kait olla kovalla kiireellä keittiössä tekemässä pipareita ja torttuja...en ole tehnyt ainuttakaan ja eopäilen syvästi että teenkö edes. Jos en väärin muista niin olen tänä tämän sesongin aikana syönyt kolme piparia, kaksi viimeistä niistä söin dippaamalla luumuvaahtoon, ensimmäistä en muista, varmaakin se oli jonkin lounaan jälkeen jossain kylän lounaspaikassa. Jaa, että miksikö jaarittelen pipareista vaikka ripariakaan ei ole käyty (ei piparia ennen riparia...huono vitsi). Kaikki alkoi kuluneella viikolla, söin suurta uhrautuvuutta osoittaen kolmena päivänä joululounaan...just nyt olenkin jo saanut jouluruuista tarpeekseni vaikka joulu ei ole edes ollut. Kaikilla syömisillä joulupöydän parasta antia oli (jälleen kerran) kalat, ja kaiken lisäksi vielä silakka...silakkasäilyke jota myös suutarinloheksi kutsutaan.

En ole koskaan viitsinyt selvittää etymologiaa joka Suutarinlohen taustalla on. Uskoisin sen olevan korviketta ilmaiseva vitsi- silakka on suutarille lohen korvike. Ihan sama, pääasia on se että silakka on hyvää. Jotta juttu ei olisi liian yksinkertaista, päätin pikkasen tuunata tylsää silakkareseptiä...ihastuin pari viikkoa sitten Lapsong Souchongiin, savustettuun mustaan teehen. Voi ajatuksena kuulostaa erikoiselta, sitä se ei kuitenkaan ainakaan omaan makuuni ole. Jos pidät savun mausta ruuassa, pidät todennäköisesti myös tästä. Jos tarkkoja ollaan niin mietin jokunen ilta sitten lapsongia hörppiessä teen muita käyttötapoja...ja suutarinlohi tuli kuin tilauksesta vastaan. Juuri passeli resepti johon savustettua teetä voi kokeilla- unohtamatta tietysti chiliä, jumalien lahjaa ihmisille jota ilman elämämme olisi pelkkä haalea varjo ikuisuuden virrassa.

Terästettyä suutarinlohta

  • 600g silakan fileitä
  • 1/2 dl savusormisuolaa

Levitä silakkafileet vuokaan (kerroksittain) ja ripottele savusormisuola niiden päälle. Peitä astia hyvin hajuhaittojen estämiseksi. Anna silakoiden suolaantua jääkaapissa vuorokausi. Huuhtele graavatut silakkafileet nopeasti kylmällä vedellä.

  • 1 punasipuli siivutettuna
  • 1 yksikyntinen valkosipuli siivutettuna
  • 1 tl kuivattua lemon droppia
  • 1 rkl kuivattua tilliä

Pilko fileet 2-3 osaan. Sekoita sipulin ja mausteiden kanssa ja kaada seos kannelliseen astiiaan.

  • 2 dl väkiviinaetikkaa
  • 4 dl vettä
  • 1 rkl Lapsong Souchongia eli savustettua teetä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl mustapippuria

Lisää kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta liemi ja anna sen hieman jäähtyä. Kaada liemi silakoiden päälle ja anna suutarinlohen maustua pari päivää jääkaapissa.

Sitten se kuuluisa kysymys...miltäpä maistui? En mää vain tiedä, en ole vielä maistanut, lupaan kertoa jahka sen tiedän.

Edit...pari päivää myöhemmin: Pari päivää silakat saivat maustua ennen ensimmäsiä maistiaisia...pari sanaa suorituksesta. Etikka peittää lähes kokonaan savustetun teen aromin, oli oikeastaan turhaa tuolla teellä kikkaileminen- tai sitten sitä olisi pitänyt olla huomattavasti enemmän. Lemon drop komppaa hyvin silakan, erittäin hvyin voisin jopa sanoa. Riippuen omista makutottumuksista, on chiliä sopivasti tai liian vähän. Omaan makuuni, ja tulokseen nähden jota yritin, olisi chilin määrän voinut vaikka kolminkertaistaa. Toinen juttu joka jäi kaihertamaan mieltä, on chipotlen eli savustetun chilin käyttämättömyys...ensi kerralla sitten.