Rucola- tai suomalaisittain sinappikaali, on itselleni hieman oudompi kasvis. Rucola on omasta mielestäni jopa hieman muodissa- useissa salaattiohjeissa joita olen viimevuoisna nähnyt suositellaan käytettäväksi rucolaa salaatin höysteenä. En muista että olisin koskaan rucolaa kaupasta ostanut enkä ihan varma ole edes siitä, että olenko sitä aiemmin maistanutkaan. Omaan pöytääni rucola tuli sitten hieman epäloogisesti omien käsien kautta- satuin keväällä ostamaan rucolan siemeniä ja kylvin ne parvekelaatikkoon minikasvariin...nyt kesän mittaan olen versoja käynyt maistelemassa.

Versoja maistellessa ihmettelin niden voimakasta makua- kuten yleensäkin, google auttoi asiassa ja Raholan syötävät sanat antoi vastaukseksi: "Suomessa viljelty, ruukkuyrttinä ostettu sinappikaali ei ole läheskään yhtä kuminkäryistä kuin itse pihalla kasvatettu". Sama artikkeli kertoi myös, että "...eihän suomalainen osta mitään, jolla on niin proosallinen nimi kuin sinappikaali." Tuohon toteamukseen yhdyn täysin, siitä ei tässä yhteydessä kuitenkaan sen enempää. Eilen sitten harvensin kovasti kasvanutta kasvamaan ehtinytta rucolalaatikkoa, tuloksena oli puolilitraa rucolaa eikä oikein hajuakaan siitä että mitä siitä voisi tehdä. Sattumalta mieleen tuli ohrahiutalepaketista irti leikattu Nalle ohraleipästen ohje. Ohje on pyörinyt keittiössä pari viikkoa ja tarkoituksenani on ollut sitä kokeilla, en vain ole saanut aikaiseksi.

Ohraleipästen reseptissä ei mainita sanallakaan rucolasta- ei anneta sen kuitenkaan häiritä, reseptin pohjaksi olisi käynyt oikeastaan mikä tahansa sämpyläresepti- loppujen lopuksi kävi vielä niin, että korvasin ohrahiutaleet kaurahiutaleilla, hyvää siitäkin tuli...alkuperäinen resepti koki muutenkin sellaisen mankeloinnin etten edes viitsi ap. mainita, se löytyy googlettamalla Nalle ohraleipäset-reseptiä.

Rucolasämpylät

Ainekset:

 • 3 dl vettä
 • 1/2 rkl sokeria
 • ripaus suolaa
 • 3 kynttä valkosipulia
 • 5 tuoretta basilikan lehteä
 • 1/2 rkl kuivattua miedohkoa chiliä rouheena
 • n. 5dl tuoretta rucolaa varsineen
 • 4 siivua aurinkokuivattua tomaattia
 • 2 dl kaurahiutaleita
 • 1 pss kuivahiivaa
 • n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
 • ½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
 • jauhoja leivinpöydälle

Voiteluun:

 • 1/2 dl oliivi tai rypsiöljyä
 • tuoretta tai kuivattua basilikaa

Rucola, basilika, valkosipuli, tomaatti, chili ja öljy jyrätään tasaiseksi tahnaksi.

Reilusti lämmin (42C) veteen lisätään kuivahiiva ja kaurahiutaleet. Tämän jälkeen aiemmin tehty yrttitahna. Jos teet taikinan yleiskoneella niin anna koneen käydä koko ajan...lisää loput ainekset ja vaivaa (tai siis annan koneen vaivata) taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 30-60 minuuttia, noin kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pötkylä ja leikka se 12 yhtä suureen osaan. Painele taikinasta pyöreähköjä leipäsiä. Anna leipäseten kohota liinalla peitettyänä puolentunnin ajan. Sekoita voiteluun varattu öljy ja basilika. Voitele leipäset ja paista niitä uunin keskitasossa 225C/10 minuuttia.

Valitettavasti välivaiheista ei ole kuvaa...kädet oli likaiset eikä koko asia oikeastaan edes käynyt mielessä.

Ja lopputuotoksesta...hyväähän tuosta tuli. Ei kyllä mitään tavallisia sämpylöitä, ei sinne päinkään. Maku on voimakas, chili ja rucola molemmat voimistavat toisiaan- toisaalta maku on hyvin ruokaisa- ts. pari tällaista luulisi toimivan eväänä tai täytettynä vaikka kevyenä lounaanakin. Mutta kuten sanoin, maku on voimakas...jos joku tämän perusteella innostuu kokeilemaan reseptiä- ja varsinkin jos makumieltymykset eivät ole järin voimakkaaseen suuntautuneet- niin suosittelen rucolan määrä pienentämistä esim. kolmasosaan, chilin käytössä kannattaa myös käyttää omaa harkintaa.

Olipa unohtua...kuten ehdin jo kehuakin näiden ruokaisuutta- toimii sämpylän täytteenä voimakas pepperonimakkara ja aurinkokuivattutomaatti, etenkin jos sämpylä on paahdettu.