Ihan ensimmäiseksi, valkosipuli on raaka-aine, ei mauste. Ainakin tämän leivän kohdalla. Valkosipulia ei laiteta mitään naurettavaa yhtä tai kanta kynttä...tarkoitus on, että patongissa maistuu se että mistä se on tehty! Valkosipulista! Patongin leivottuasi koko rappukäytävä tietää että olet tehnyt jotain hyvää. Leipaa maistettuasi olet valmis myymään äitisi Ranskalaisen leipurin orjaksi pelkästään siitä ilosta että saat kunnian kuoria patonkiin tarvittavia valkosipuleita! Ai liioittelen...no en, itse jouduin kutsumaan paikallisen Poliisin ja SUPO:n Karhu-ryhmän suojaamaan rappukäytävääni rakentamaani barrikaadia jonka ainoa tarkoitus oli suojella samassa kolhoosissa asuvia eläkeläisiä...valkosipulin tuoksu oli niin voimakas että jopa paikallisen Marttakerhon pj oli jäätyä kielestään pihaan kiinni yrittäessään läpäistä turvamiehiäni...

...kiitos, anteeksi. Asia taas unohtui. Nyt ihan oikeasti...ajatus Oikeasta Valkosipulipatongista lähti liikkeelle taannoisesta Decapitatedin jutusta. Tuollaista haluan itsekin tehdä. Parin viikon takainen kokeilu ruisleivän juurella oli sen verran lupaava että jätin hiivan kokonaan pois. Hulluko? No elämä on. Luotin itse kasvattamaani mutanttijuureen jonka elinvoimaa en enää epäile. Kaikkein nopeimmasta päästä ohje ei ole mutta hyvää harvemmin saa helpolla. Taikina nousi jopa liiankin hyvin...voiko taikina muuten nousta liikaa? Patonkien ulkomuoto ei enää ollut eden kovin patonkimainen, rakenne puolestaan oli bueno ja ilmava, sellaista kuin vaalean leivän pitää ollakin.

Harmi kun tuoksua ei saa zipattua kuvaan.

Juurellinen valkosipulipatonki

Ohjeesta tulee kaksi isoa patonkia.

Esitaikina:

  • 150 g ruisleivän juurta
  • 200 g täysjyvävehnäjauhoa
  • 400 g vettä

Sekoita aineksista tasainen velli. Anna esitaikinan käydä huoneenlämmössä 12 tuntia eli yön yli.

Taikina:

  • 20 isoa valkosipulin kynttä (luit ihan oikein, kynsiä tarvitaan 20 kpl)

Paahda kynsiä uunissa grillivastuksen alla niin että kuori tummuu. Anna kynsien jäähtyä ja kuori ne. Murskaa kypsät valkosipulin kynnet tilkassa vettä tasaiseksi tahnaksi. Helpoiten tämä käy kivisessä morttelissä tai yleiskoneen silppurilla.

  • 100 g riihiruisjauhoa
  • 100 g täysjyvävehnäjauhoa
    • + kourallinen jauhoa vaivaukseen
  • 1 tl suolaa

Sekoita esitaikinaan valkosipulimurska. Lisää jauhot pienissä erissä. Vaivaa taikinaa koneella hiljakseen viitisen minuuttia. Jatka vaivausta käsin ainakin samanajan...ennen käsin vaivausta taikina jää käsiin kiinni. Ideana on jauhottamalla ja samalla vaivaalla saada taikina juuri niin kimmoisaksi ettei se enää tartu käsiin...yhtään kiinteämpää taikinan ei tarvitse olla.

Anna taikinan kohota n. 2 tuntia pyyhkeellä peitettynä. Vaivaa taikina uudelleen. Anna taikina kohota uudelleen 1-2h. Muotoile taikina kaksi pitkää taikinapötköä. Käännä pötkö kaksinkerroin ja väännä se kierteelle. Kohota vielä tunti pellillä ja tietysti peitettynä.

Paista 225C/15 minuuttia.