Sattuipa loppuviikosta niinkin arkinen tapahtuma, että tuli keitettyä perunoita liikaa. Kuin tilauksesta oli puikulaperunoiden pussissa poropiirakan ohje- taikinan pääraaka-aineena oli keitetty puikulaperuna- mikä ei kummoinen yllätys ole kerta resepti oli pottupussin kyljessä. Tuumailin ohjetta enkä ihan heti siitä mitään vikaa löytänyt, ihan tavallinen suolaisen piirakan ohje. Samalta syönniltä sattui jäämään tähteeksi myös siikaa, tarkoitukseni oli ensin tehdä siiasta salaatti ja syödä se seuraavana päivänä töissä, sainpas kuitenkin kuningasidean ja ajatuksen siikapiirakkaan.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin jauhona tavallista vehnäjauhoa, muokkkasin ohjetta ja korvasin vehnäjauhon ruisriihijauholla, jauholla joka antaa kivasti makua ja aromia taikinaan...jos pitää savunmausta ruuassa. Jo tässä vaiheessa voinen kertoa ettei ap. reseptin taikinan ohje toiminut, taikinasta tuli ihan liian vetelelää, kait siitä jonkinlaisen piirakan olisi saanut aikaan jos viitseliäisyyttä olisi ollut- minulla ei ollut. Lisäsin ruisjauhoa vellin sekaan niin paljon että sain aikaiseksi taikinan jota pystyi käsittelemään. Täytteessähän käytettiin alkuperäisessä ohjeessa poroa- ja minä ajattelin käyttää siikaa, ja kerta kyseessä oli päivän pääruoaksi tarkoitettu piirakka, lisäsin täytteeseen myös ohrasuurimoita ja kananmunan plus sitten vielä sitä sun tätä ja osan aineksista jätin kokonaan pois. Lopputuloksena olikin piirakka jolla ei ollut mitään tekemistä alkuperäisen ohjeen kanssa, tai oli ja oli. Reseptissä on tismalleen sama määrä perunaa kuin alkuperäisessä, muita yhtäläisyyksiä sitten taidakaan olla.

Siikapiirakka

Taikina:

 • 10 keskikokoista keitettyä puikulaperunaa (n.600g)
 • n.2dl riihiruisjauhoa
 • 1 dl kermaa
 • 1 kananmuna
 • 1 tl suolaa, käytä savusuolaa jos sellaista sattuu olemaan

Raasta tai murskaa perunat. Sekoita kaikki ainekset mutta jätä jauhot viimeiseksi. Lisää jauhot pienissä erissä. Taikinan pitäisi olla koostumukseltaan sellaista että se on juuri ja juuri jäämättä kiinni sormiin (vaikeasti kerrottu). Laita taikina muovipussissa jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte:

 • 200g kypsää siikaa paloiteltuna
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 100g tuorejuustoa, vaikka jotain maustettua. Itse käytin ruohosipulijuustoa
 • 1 kananmuna
 • 1dl keitettyjä ohrasuurimoita.
 • 1 tl kuivattua tilliä
 • mustapippuria

Keitä ohrasuurimot ohjeen mukaan kypsäksi. Silppua sipuli ja valkosipuli, freesaa ne miedolla lämmöllä pehmeäksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset.

Jauhota n.20cm halkaisijaltaan oleva (piirakka)vuoka. Jaa taikina kahteen osaan. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Peitä myös reunat niin että taikina menee hieman laitojen yli. Levitä täyte pohjan päälle. Lisää jäljelle jääneeseen taikinaan jauhoja ja kaulitse se leivinpaperin avulla. Nosta taikinalevy täytteen päälle. Taita nyt myös reunalla oleva ylimääräinen taikina. Pistele haarukalla muutama reikä ettei "kansi" repeä.

Paista 225C n. 40 minuuttia.

 

Kuva onnistui vähän huonosti, jotain siitä kuitenkin saa selvää. Mutta piirakasta. piirakkahan onnistui. Täyte on kiinteää ja samaten on kuorikin. Kunhan malttaa odottaa piirakan jäähtymistä, voi sitä syödä ihan hyvin käsin. Maultaan piirakka on sitä mitä ainekset lupaavatkin ruista ja kalaa, ja kiitos ohrasuurimoiden, piirakka on erittäin ruokaisa ja menee hvyin oikeasta ruuasta.

Sitten se kuuluisa kysymys: Tekisitkö tätä toiste? Juu, teen varmasti. Resepti on ihan hyvä ja helposti muokattavissa. Seuraavalla kerralla ajattelin käyttää kalana lämminsavulohta ja ruokajuomana Korpisavu Karhua.