Sattuipa launtaina että olin normaaliin tapaan cittarissa hankkimassa safkaukselle raaka-aineita...tätä tapahtumaa myös kaupassa käynniksi kutsutaan. Kalatiskillä mietin syntyjä syviä. Norjan lohi tulee korvista ulos, muikkuja ei ollut ja sateenkaarirautukin (eli kirjolohi, jonka UKK nimesi jonkin takiauudestaan) oli nuutuneen näköistä. Asiaa ei auttanu ahvenen fileetkään- hintana oli muhevat 19,90 kilolta, eli ainakin omaan kukkarooni ihan järkyttävän hintaista! Joo, tiedän. Kaikki on köyhälle kallista mutta jokin raja sentään! Kakskyt ekeä ahvenesta! Aaaarghhh! Eipä mitä, onneksi myyjää näki epätoivoisen asiakkaan ilmeen ja liihotti pelastavan enkelin ominaisuudessa hätiin...puolta sekuntia aiemmin oli silmääni pistänyt kovasti isolta fileroidulta siialta näyttävät fileet. Fileet osoittautuivat Pangasius nimiseksi kalaksi. Myyjä ei tiennyt tuon taivaallista koko fisusta, totesi vain kaverinsa kerran niitä kehuneen. Kilohinta ei päätä huomannut tuon ahvenen aiheuttaman järkytyksen jälkeen- kahdeksan filetta pakettiin ja menoks. Jos totta puhutaan niin tiesin Pangasiuksen olevan Vietnamissa norjan lohen asemassa oleva kalalaji, ja jota kuulemma viljellään lähes teollisuusmaisesti.

Sunnuntaina sitten ihmettelin näitä ulkomaan eväkkäitä. Ulkonäkö oli kuin siian fileessä mutta rakenne huomattavasti kovempi ja kiinteämpi. En viitsinyt alkaa etsimään mitään kummallista reseptiä niiden valmistukseen...nokare voita valuraudalle ja oliiviöljyä mausteeksi. Pannun lämpö 6/12, ripaus suolaa&valkopippuria ja homma olikin bueno. Varma ohje jolla mistä tahansa kalasta tulee hyvää, tai ainakin syömäkelpoista.

Arvatkaas mitä...tämä Pangasius olikin hyvää! Jos adjektiivejä saa käyttää lisää, kala oli suorastaan loistavaa! No kypsyysaste oli ihan vahongossa juuri oikea- mutta siltikin. Maku oli...no en tiedä- pehmeä, aavistuksen makea, ehkä aavistuksen kampelaan viittaava. Rakenne oli lisäksi vielä kimmoisa ja täysin ruodoton. Kalan kaveriksi osuneet uudet perunat ja kuullotettu purjo toimi paremmin kuin sata jänestä. Ainoa mikä jäi harmittamaan oli valkkarin puute. Purjo olisi kaivannut seurakseen tilkan valkkaria ja kala jonkin konstailemattoman, aavistuksen makean normivalkkarin...jostain syystä mieleeni tuli Pebble Park, luulisin sen toimivan ja vielä hyvin.

Muttamutta, palataanpa takaisin sinne kalatiskille. Miten ob mahdollista, että lähivesistä tuleva ahven on 2.5 kertaa kalliimpaa kuin Vietnamista tänne rahdattu Mekongin kuha? Oma laskuoppini ei ihan heti tuohon taivu. Googlella löysin äkkiä pari juttua joista saikin vähän taustaa tälle tulokkaalle. Taloussanomien ja Fishfoodin sivuilla mm. kerrotaan kalan kasvavan luontaisesti Mekongissa ja jossa sitä myös viljellään suuressa mittakaavassa. Kala fileroidaan paikanpäällä jonka jälkeen se laivataan pakastettuna eurooppaan. Ookkeii, nythän tuo jo valkeni...yhdessä laivauksessa tulee siis aika hiton monta filettä, voi ahvenparka sentään. Kyllä meikäläisillä kalastajille on kovat oltavat jos meinaavat noiden kanssa kilpailla.

Plääh, edes maailman pelastaminenkaan ei nyt auta...samoilla tulilla tulee pangasiukset jo Suomeen mitä kalastuspaattien löpöt. Voi viddu- sanosin jos olisin vihreekalastaja. Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että ei Pangasius ainakaan omalla kohdallani vie suomalaisen kalan asemaa lautaselta pois. Ahven ja kuha on ollut ihan liian kallista vuosikausia, niitä Pangasius ei tule syrjäyttämään koska suomalaisen kustannusrakenteen ansiosta ahven syrjäytettiin jo aiemmmin. Kalan syöntiä tämä voi kyllä lisätä...se ei varmasti paha juttu ole ollenkaan.

Paistettua Pangasiusta, purjoa ja uusia perunoita

- 700g / 8 pangasiuksen filettä

- oikeaa voita ja tilkka oliiviöljyä

- suolaa ja valkopippuria

- kokonainen purjo

- tilliä

- uusia perunoita nälän mukainen määrä

- valkkaria, jos sattuu oleen

Paista fileet miedolla lämmöllä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Älä hoppuile kalan kanssa. Kalan voi paistaa viimeisenä, ihan ekana kannattaa perunat laittaa tulille.

Poista purjosta päällimmäine kerros ja sentti molemmista päistä. Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin (jos tykkäät hiekasta ruuassa niin silloin ei ole niin tarkkaa). Sulata 50g voita ja lisää silputtu purjo. Hauduta purjo kypsäksi miedohkolla lämmöllä. Lisää 1dl valkkaria jos sellaista sattuu oleen. Anna kiehahtaa.

Keitä perunat kypsäksi ja mausta tillillä. Jos sitä valkkaria nyt sattuu oleen niin se olisi tietysti vielä parempaa jos se olisi kylmää...ja ruoka lämmintä. Makuanalyysi annoksesta tulikin tuolla alustuksen puolella....ja eikun Pangasiusta vain pesään.