En ole koskaan oikein päässyt kaveriksi Salsan kanssa. Salsa on ihan hyvää- toimii maissilastujen kanssa vallan hyvin mutta jokin on aina puuttunut. Kyse voi olla siitä että harvakseltaan kun olen salsaa käyttänyt, olen lähes aina käyttänyt kaupan valmis kastikkeita ja niissä tuppaa oleen jokin sivumaku josta en oikein ole perustanut. Pettymys oli suuri kun muuan viikko sitten ostin runsaasti kehuja saaneen Pirkka Chipotle salsan- ei se minun mielestäni maistunut kylmää tomaattimurskakeittoa ihmeellisemmältä. Tällöin laukaisualaustana toimi vaalea leipä ja suolakeksi- vika saattoi piillä myös noissa, en tiedä.

Ainoita positiivisia komemuksia Salsan nimellä myytävistä tuotteista on joskus Pepper-Kingistä tilaamani Hot-Heedzin extra hot salsa. Salsa oli jopa omaan asbestisuuhuni todella jämäkkää tavaraa mutta pirun hyvää! Toinen hyvä "Salsa" on Lidlissä myytävä Kanian "Salsa". Kyseessä on kait Salsan kaltainen valmiste mutta arki käytössä ketsupin korvaana menee vallan mainiosti. Nämä positiiviset kokemukset liittyvät siis Salsan käyttöön ns. oikean ruuan kuudittäjänä- ei varsinaisena snacsi tuotteena minä sitä (kait) markkinoidaan. Olenko siis Salsan väärinkäyttä jä kun pidän siitä toisessa tarkoituksessa mihin sen tuotteistaneet markkinamiehet ovat sen brändänneet.

Mutta, eilen kauppa reissulla päätettiin antaa pirulle pikkusormi ja pitää perheen yhteinen mättöilta. Perinteisten karkkipäiväkarkkien lisäksi ostettiin reilu satsi sipsiä ja tottakai kermaviilidippiä aineksineen. Itse koin juuri samalla hetkellä lieviä depressiiviä oireita toteutumatta jääneen mielihalun vuoksi...olin perjantaista asti kuolannut savupaahdettujen manteleiden perään ja Cittarissa huomasin olevani todistamassa länsimaisen sivistyksen perikadon ensi askelta- pähkinähyllyn jatkeena normaalisti olevat hunajapaahdetut- ja savupaahdetut manteli loistivat poissaolollaan! Järkyttävää! Oli keksittävä nopeasti tilanteen edellyttämä kriisihoito! Kuin tilauksesta silmiini osui mielikuva tortilla chipseistä! 500g pussi kyytiin ja menoksi. Kuin sattumalta kärryissä oli paprikaa ja tomaattia joten salsan perusaineksetkin vain odottivat tekijäänsä.

Mieto Salsa ala Paahtis (kuvassa olevaa tomaattimurskaa ei käytetty:

Kuvasta puuttuu tilkka rosmariiniöljyä-, ripaus mustapippuria-, 1tl kuivattua thai chiliä, 2 tl korianteria ja tilkka vettä. Öljy kattilaan ja siputtu valkosipuli perään kun valkoispilun aromit alkavat parantaa maailmaa- sipulit sekaan ja hämmennystä. Paprikat ja tomaattit voi pistää keitokseen sitä mukaa kun sitä leikkuulaudalta tulee.

Kun kaikki ainekset on kattilassa voi loput mausteet lisätä veden kera. Keitoksen annetaan porista tunnin ajan välillä sekoittaen. Jäähdytä Salsa ja tarjoile- tässä tapauksessa maissilastujen kanssa.

Jos laiskuus iskee- ei aineksi ole pakko keittää. Silloin voi olla kylläkin lieviä vaikeuksia maissilastujen lastauksen kanssa- mutta chilinen tomaattisalaatti menee kyllä tortillojen tai tacojen kanssa vallan mainiosti.

Käyttämättä jääneen salsan voi pakastaa tai säilöa Atamonin avulla myöhempää tarvetta varten. Tärkein meinasi unohtua...ai miltäkö maistu? No siltä miltä kuulostaakin- tomaatilta ja paprikalta. Valkosipulia olisi mielestäni voinut olla enempikin eikä tuo chilin määrä hikipisaroita irroittanut. Salsa on salsaa- lämmitettyä salaattia.

Tein tarkoituksella salsan miedohkosti- mieli olisi kyllä tehnyt kymmenkertaistaa chilin määrän mutta pidinpä sisäisen solariumini aisoissa.