En tiedä kuinka monta juttua olen kirjoittanut jo aikaisemmin pizzasta, pitsasta tai niiden kaltaisista luomuksista. Monta niitä kuitenkin on, siitä olen täysin varma. Useimmissa olen tainnut haukkua milloin mitäkin...valmispitsoja jotka eivät ole edes pitsoja, pizzasta puhumattakaan. Suomalaisten innostusta garbage-pizzoihin...siis niihin pizzoihin joiden päälle ladotaan kaikki mitä mielikuvituksesta löytyy. Sellaisia myydään rapakon takana Meet lovers's specialeina, Suomessa pelkästään Specialeina tai Pizza Finlandeseinä tai jonain muina. Eivät ne mielestäni kuitenkaan niitä alkuperäisiä pizzoja ole...pizzan kaltaisia leipomuksia mutta ei varsinaisia pizzoja.

Pizza on oman käsitykseni mukaan niukkojen raaka-aineiden mutta mielikuvitusrikkaan keittiön tuotos. Ei pizzan päälle ole tarkoitus kasata kaikkea mitä lihatiskissä on tarjolla...puhumattakaan vedessä elävistä. Kyllä pizzassa saa montaa eri täytettä olla, en ole vannomassa pelkän basilikan ja tomaatin nimeen...ei niitä kuitenkaan tarvitse kerrostaloksi rakentaa. Täytteiden tarkoitus on maustaa taikinapohja eikä siten, että pohja on pelkkä täytteiden syömisen mahdollistama pakollinen paha.

Tulikohan itkettyä liikaa...ehkä, itsepä kuitenkin ruikutuksen aloitin. Samaan hengenvetoon voin jatkaa ettei pestopizzani edusta pizzaa kaikkein puritanismiseimmassa mielessä. Täytteitä ei ole montaa mutta sitäkin enemmän---lopputulos muistuttaa melkein jo pannupizzaa. Hyvää se oli kuitenkin- ja tämä pizza on muuten parempaa kylmänä kuin lämpimänä...lämpinä vuohenjuusto ei paljoa maistunut, kylmänä sitten senkin edestä.

Olenko ruma...no niin ugly että ihan hävettää. Onneksi vain kuvana. Antakaa anteeksi, kukaan ei ole täydellinen. Makua löytyy sitäkin enemmän.

Kahden juuston pestopizza

Pizzapohja (suoraan pussin kyljestä):

  • n. 3 dl durumvehnäjauhoa
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1.5 dl vettä

Jos omistat yleiskoneen niin kaiva se nyt esiin naftaliinistä, sitä käyttämällä tulee elämäsi helpottumaan seuraavan viiden ajan. Mittaa vesi kulhoon, lisää suola ja öljy. Lisää puolet vehnäjauhoista joihin kuivahiiva on sekoitettu. Ja sitten- nyt seuraa vaihe jonka opin Kid Henryltä...ai niin, laita yleiskoneeseesi vatkausterä, anna koneen käydä täysillä viiden minuutin ajan. Nopean sekoituksen tarkoituksena on saada taikinaan sitko, siis kunnon sitko, sellainen joka mahdolllistaa Italialaisen aarian laulamisen samalla taikinaa venytellen. Kun koneen meteli alkaa häiritä jälkikasvua tai naapureita voit siirtyä luomuun eli siirtyä käsin vaivaamsieen...lisää loput jauhot taikinaan ja vaivaa niin kauan kuin viitsit. mielellään kuitenkin jonkun minuutin. Jokaisesta lisäminuutista saat bonusta jotka hyvitetään viimeistään Pietarin porttia kolkuttaessasi. Taikina alkaa olla ihan okei siinä vaiheessa kun möykky tuntuu kimmoisalta kädessä, samaan aikaan jäämättä kiinni mutta kuitenkaan murustumatta. Peitä möykky kevyesti jauhoilla ja anna kohota lämpimässä paikassa 1-2 tuntia. Jos kiirus painaa niin laita kulho lämpimällä vedellä täytettyyn lavuaariin. Lopuksi kauli taikinasta haluamasi mallinen pizzan tekele.

Täytteet:

  • 1/2 prk pestoa
  • 1 isohko kypsä tomaatti siivuina
  • 2 palloa mozzarellaa siivuina
  • 1/2 pötkö vuohenjuustoa siivuina

Levitä pesto pizzalevyn päälle. Levitä tomaatti-, mozzarella- ja vuohenjuustosiivut päälle. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa 8-10 minuuttia. Ja vinkkinä...tomaatista kannattaa poistaa se hyllyvä sisu jonka oikeaa nimeä en tiedä.