Voiko ruuassa olla liikaa sipulia? Milloin sipuli muuttuu mausteesta raaka-aineeksi? Onko hyvän ruuan merkki itkevä kokki? Kerrottiinko hygieniapassikoulutuksessa mitään itkemisestä keittiössä? Avaako chili salaisten nautintojen portit vai onko se pelkkä kipua tuottava ihmeellinen mauste? Miksi ruuan syöminen alkaa hikoiluttaa ja saa olon vähän hassuksi?

Kaikki nämä kysymykset ovat aiheellisia tätä broileripataa käsiteltäessä...jos et pidä chilistä tai edes sipulista niin voin suositella lukemisen lopettamisen tähän, et pidä tästä. Muille, niille jotka pitävät tai haluaisivat pitää oikeasti tulisesta ja hvältä maistuvasta broilerista voin hyvällä omallatunnolla tätä reseptiä suositella.

Chilibroileri-sipulipata

  • 3 kpl maustamattomia broilerin koipia
  • 1 iso keltasipuli
  • 1 iso punasipuli
  • 5 shalottisipulia
  • 6 kynttä valkosipulia
  • 1 keskikokoinen purjo (150g)
  • 1 iso punainen paprika
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 rkl kurkumaa
  • chiliä oman maun mukaan kohtuullisen paljon:
    • 15 kuivattua pientä thai-chiliä murskattuna
    • 1 tl kuivattua jalopenojauhetta
    • 1 tl kuivattua chipotlejauhetta
    • 2 tl kuivattua lemon droppia rouheena
    • 1/2 tl kuivatua naga morichia rouheena
  • 2 rkl (chili) öljyä paistamiseen

Poista koivista nahka ja näkyvä rasva. Irrota liha luista suuripiirteisesti- säästä kuitenkin luut. Silppua kelta- ja punasipuli. Paloittele shalottisipulit kolmeen osaan kukin. Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti, silppua sen jälkeen. Paloittele paprika suupalan kokoisiksi paloiksi. Murskaa valkosipuli ja silppua se hienoksi.

Kuumenna iso valurautapata tai wok-pannu. Lisää öljy ja ruskista broilerin luut. Lisää kelta- ja punasipuli, ruskista. Lisää shalottisipulit, ruskista nopeasti. Lisää purjo, paprika ja valkosipuli, anna pehmentyä hetken aikaa. Lisää 1 dl vettä ja kaikki mausteet, sekoita. Lisää tomattimurska ja anna kiehahtaa. Lisää borilerin liha (joka siis on vielä raaka).Pienennä lämpöä ja hauduttele kannen alla pari tuntia, lisää vettä pienissä erissä samalla kun sekoitat.

Tarjoa broilerinpadan lisukkeena riisiä- tai kuten itse tein, kokojyväohrasuurimoita ja salaattia.

Jaa että miltäkö maistui? Tuliko itku? Irtosiko hiki? Kyllä kiitos, tuli, tuli ja hyvää oli...iiiiihanan tulista! Sellaista joka saa sukat pyöriin jaloissa paatuneemmallakin kulinaristilla. Perinteisellä kinkkipaikkojen yhdestä kolmeen asteikolla ruoka oli jossain kuuden ja seiskan välissä. Tulisuus ei kuitenkaan ollut mikään kaiken kaappaava maku, pitkähkö haudutusaika toimi hyvin broilerin koipien lihalla jotka mehevöittävät samalla koko padan.