Jostain syystä mieleeni on jäänyt kohtaus Ritchie Valensin elämästä kertovasta elokuvassa jossa Ritchien äiti tekee itse tortilloja. Kohtauksessa poika on lähdössä jonekin ja ohimenne heittää tuoreen torillan väliin hieman lihaa ja jotain kasvista...samalla tavoin miten me laitamme ruisleivän päälle nopeasti jotain ennen esim. töihin lähtöä. En tiedä kuinka autenttinen kuvaus torillan syömisestä tuo elokuvan kohtaus on, kaukana se joka tapauksessa on tortillasta jollaisen huonolla onnella voi vaikkapa ravintolassakin saada. Itse asiassa yksi huonoimmista ravintolakokemuksistani liittyy tortillaan...eräällä pienellä paikkakunnalla ns. Tex-Mex paikassa tilasin listan suositteleman aidon meksikolaisen tortillan. Tilauksen saapuessa pöytään ravintolan käsitys aidosta meksikolaisesta tortillasta paljastui ohrarieskan kokoiseksi rasvaa tihkuvaksi läjäksi jonka sisältä löytyi jauhelihaa, majoneesia (paljon, paljon majoneesia) ja pakastevihanneksia. Koko komeus oli kuorrutettu litralla kuumaa juustokastiketta. Epäilemättä loistaa mättöä jos kolestroliarvot sattuvat jostain systä oleen liian alhaalla tai jos toisena vaihtoehtona ollut pitsa tuntui liian kevyeltä ruualta...joo, anteeksi. Pieni sisäinen ruokafasisti nosti jälleen päätään.

Mutta hei, kerta jo aukaisin runosuoneni niin tämä menee samaan putkeen...miksi suurinosa suomalaista tortilla- ja burrito-ohjeista pohjautuu jauhelihaan? Jauheliha on ruuanlaitossa kohtuullisen uusi keksintö. Lihamylly keksittiin joskus 1800-luvun lopussa ja uskoisin että tortilloja on tehty Meksikossa varovaisesti arvioidenkin 5000 vuotta...en jaksa uskoa että jauheliha kuitenkaan on se paras vaihtoehto tortilaan, ennemmin melkein mitä tahansa muuta paitsi jauhelihaa. Tai mitäpä tämä minulle kuuluu, jokainenhan saa syödä tortillansa juuri niinkuin itse haluaa. Henkiklökohtaisesti vain alan näkemään punaista kun huomaan jonkin valmismaustesekoituksen joka on tarkoitettu sekoitettavaksi jauhelihaan...ja tällä ns. eksoottisella mausteseoksella se jauheliha sitten muuttuu eksoottikseksi ja tajunnan räjäyttäväksi tortillan lihaksi! Ääh...taisin tosiaan vetää tortillani nenääni enkä suuhuni kun tällaista mieleen tulee.

Broileritortillat (autenttisuudesta en anna takuuta)

Ennen ja jälkeen kastikkeen...tortillan viimeinenkin kuvauksellisuus menee samalla kun salsa valuu sormille.

  • täysjyvävehnätortilloja (onko tuo tosiaan yhdyssana?)
  • broilerin maustamattomia rintafileitä
  • tomaattia
  • kurkkua
  • vihreää paprikaa
  • punaisia jalapeñoja, säilöttyjä tai tuoreita
  • valkosipulisalsakastiketta
  • Blair's Jalopeno Death-kastiketta
  • chilimarinoituja valkosipulinkynsiä
  • salaatinlehtiä

Pilko broilerin fileet reilun suupalan kokoisiksi paloiksi, ruskista ja mausta mieleiseksi. Lämmitä tortilloja muutama sekunti mikrossa. Kasaa tortilla mutta yritä pitää kohtuus täytteiden kanssa...tortilla pitäisi saada rullattua kiinnikin. Tortillan hienous ja paremminkin hyvyys ja käyttökelpoisuus piilee siinä että jokainen voi valita täytteet omien makumieltymystensä mukaisesti...itse käytin broileria ja joku toinen varmaan valitsisi jotain muuta .