Ruokakirjoja selatessa tulee usein vastaan reseptejä (tai jopa kokonaisia kirjoja)- joita lukiessa tulee mieleen, että pitikö tämän takia tosiaan tuhlata paperia ja painomustetta. En tarkoita reseptejä jotka olisivat huonoja, tarkoitan reseptejä jotka ovat yksinkertaisia. Reseptejä joita lukiessa tulee mieleen se kuuluisa "ei tuon tekemiseen mitään kirjaa tarvi"...niin, ja seuraavan kerran kun kädessä on purkki kermaa ja kattilassa pastaa- ei ole mitään hajua siitä ihan kivasta reseptistä joka oli vähän erilainen kuin se oma vakio pastakastikkeen resepti. Tähän samaan sarjaan kuuluu myös oma tuotokseni josta nyt aloin ihan asiaa tehden kirjoittamaan.

Sanokoot niuhokit mitä tahtovat mutta pekoni on hyvää, syntisen hyvää. Rasvaa tihkuvassa rapeassa sianlihassa on jotain primitiiviset himot herättävän pornomaista, himoa joka saa jokaisen lihansyöjäksi tunnustautuvan ja ehkä muutaman kasvissyöjänkin vatsan murisemaan äänellä jonka rinnalla keskiverto V8 on pelkkä säälittävä ruohonleikkuri. Pekoni on grillikyljen ohella ainoita syitä miksi en voi kuvitella alkavani kasvissyöjäksi...asiaa ei muuta miksikään se, että syön pekonia keskimäärin kolme kertaa vuodessa, syntisen hyvää se silti on.

Vaikka reseptissä hehkutetaankin pekonilla, ja huolimatta äskeisestä kuolaa tihkuvasta kuvauksestani, ei reseptin rasvamäärä silti päätä huimaa...pekonia tarvitaan kokonaista 65g eli puolikas pekonipaketti.

Herkkusieni-pekonipasta

 • 200g (täysjyvä) kierrepastaa
 • 65g pekonia suikaloituna
 • 1 sipuli silputtuna
 • 1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli silputtuna
 • 1/3 keltaista paprikaa suikaloituna
 • 100g vihreitä pitkiä papuja
 • 150g siivutettuja herkusieniä
 • 1 tl kapriksia
 • 1/2 tl mustapippuria
 • 1 tl kuivattua basilikaa
 • 2.5 dl kerman korviketta haluamallasi rasvaprosentilla

Laita pastan keitinvesi kiehumaan. Laita pekonisuikaleet lämpenemässä olevalle pannulle. Ruskista pekoni kevyesti ja lisää sipuli. Sekoita koko ajan ja anna sipulinkin ottaa väriä, varo polttamasta sipulia. Tässä vaiheessa olet toivottavasti jo lisännyt pastan kiehuvaan veteen...pasta pitää keittää ohjeen mukaan kypsäksi. Lisää herkkusienet ja paprika pekonin ja sipulin sekaan. Ruskista 1-2 minuuttia, lisää loput kiinteät ainekset mukaan lukien pippuri ja basilika. Lisää kerma 2 minuutin jälkeen. Pienennä lämpö.

Valuta pasta ja lisää se kastikkeen sekaan pannulle. Sekoita joten tai kuten.

Ja ollos otettu...kuvaan on päässyt pannu josta on reilu annos ehditty nauttia. Ruoka on helppoa, nopeaa ja hyvää. Pekoni on mauste, ei pääraaka-aine. Pekoni maistuu kuitenkin sen verran ettei mieleen tule ajatus kasvisruuasta. Tätä samaa rsetiä muuntelemalla pystyis kirjoittamaan vaikka kokonaisen pastakeittokirjan. Vain mielikuvitus on esteenä.