Olen kokeillut tofua kerran aikaisemmin...paistoin silloin tofun kurkumalla maustettuna, lopputulos oli kuivaa eikä maistunut oikein miltään. Mietin silloin aterian jälkiä siivotessa, että ymmärrän hyvin ihmisiä jotka eivät halua alkaa vegaaneiksi, eipä tarvitse syödä tofua. Mutta, eihän juttu näin mene...ei tofu ole mikään lihan korvikkeeksi suunniteltu vegaanien keksintö. Tofuhan on Aasialainen, soijapavuista valmistettu juuston tapainen valmiste. Yhä edelleenkin se on Kiinassa ja Japanissa tärkeimpien valkuaislähteiden pääraaka-aine...tofua ei syödä lihan korvikkeena vaan pelkästään siitä syystä, että tofua halutaan syödä. Meillä länsimaissa tofua ei monikaan taida suuhunsa pistää jos ei satu olemaan vegaani- voin olla tietysti väärässäkin, en kuitenkaan muista kuin yhden lihansyöjän joka tofua olisi kehunut syöneensä.

Kaikki nuo edellä luetellut seikat suorastaan kutsuvat tekemään tofusta ruokaa...tai sitten ei, mutta, aikaisemman tofukokeilun jälkeen ajattelin kuitenkin etteivät maat, joiden keittiöiden tuotoksia suuresti arvostan voi läpeensä väärässä olla tofun suhteen. Yksinkertaisesti, jos puolet kiinalaisista ja kaikki japanilaiset pitävät tofusta niin jotain hyvää siinä täytyy olla...tofu ei saanut luovutusvoittoa vaikka lähellä olikin- kyse ei ollut raaka-aineen puutteesta vaan käsittelijän taitamattomuudesta.

Poikkeuksena edelliseen kertaan, perehdyin nyt hieman aiheeseenkin. Helposti lähestyttävä ja itselleni tuttu ja turvallinen keino tehdä tofusta maukasta on marinointi...variaatioita marinointiin on lukemattomia, sen tiesi kertoa myös tofupaketti kun sitä alkoi tutkimaan. Marinointireseptiä ei paketissa ollut mutta en itseäni niin uusavuttoman vielä pidä etten yhtä marinadia osaisi säveltää...varsinkaan kun edellisesti oikeasti tulisesta ruuasta oli aikaa ihan liian kauan.

Berbere-kesäkurpitsaa ja habanero-tofua

  • puolikas kesäkurpitsa- luokkaa keskikokoinen
  • 2 tl Berbere-mausteseosta (etiopilaisen keittiön kulmakiviä)
  • 1 tl öljyä
  • 1/2 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua puolisen tuntia. Lisää ainekset kuumalle pannulle (yhtäaikaa tofun kanssa mutta eri pannulla)- anna nesteen haihtua ja pienennä lämpöä. Tarkoituksena on pehmentää kesäkurpitsan rakenne, ei varsinainen kypsennys.

  • 200g tofua
  • 3 rkl naga jolokiaa ja habaneroa sisältävää kastiketta
  • 3 rkl soijakastiketta
  • tilkka öljyä paistamiseen

Paloittele tofu tikkuaskin kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset. Sivele seos tofun päälle molemmin puolin. Anna maustua puolisen tuntia. Paista nopeasti molemmin puolin.

Tarjoa kesäkurpitsa ja tofu vaikkapa salaatin kanssa. Jos haluat ruuastasi ruokaisempaa niin luonnollinen valinta lienee riisi.

Seuraa kysymys- mistä on kysymys? Ruuasta, mistä muustakaan. Nyt on pakko tunnustaa että ensikäsitykseni tofusta oli väärä. Marinointi ja nopea paistaminen ainakin sopi tofun perusluonteeseen. Toisin kuin raaka-aineita katsoessa voisi päätellä, ei tofu kauhean tulista ollut. Tofu itsessään oli mehukasta ja herkullista- kesäkurpitsa komppasi hienosti oikeasti tulisena lisäkkeenä.

Kysymykseen, että teetkö tätä toiste? On olemassa lyhyt vastastaus- kyllä teen. Tofu oli hyvää. Ajattelin myös kokeilla jälkikasvuni suhtautumista tofuun mutta hieman lievemmin maustettuna. Jos en ihan väärin veikkaa niin tästä voi tulla jopa hitti.