Miksi kirjoittaa juttu Lasagnesta, ruuasta josta löytyy googlettamalla varovaisesti arvoiden päälle 10 000 reseptiää jotka on Suomeksi, muut kielet mukaan lukien määrä paisuu 7 000 000...ruokaan joka joidenkin mielestä on työläs laittaa mutta joka kuitenkin on yksinkertainen. (Jauhe)lihakastiketta, valko/juustokastiketta sotketaan pastalevyjen väliin, kypsennetään uunissa...yksinkertaista, ei kait tuon kertomiseen Suomessa tarvitse 10 000 eri reseptiä. Ai tarvii vai...ko se on niin hyvää! No niin on omasta mielestänikin...niin se on usean muunkin mielestä, kait...ei kait noita reseptejä muuten noin montaa olisi.

Kirjoitan sitten 10 001:n Lasgnereseptin...aina valtamereen vesilasillinen mahtuu...sitäpaitsi, kerrankin kirjoitan juttua jonka tekemisestä omasta mielestäni tiedän jotain...suurinpiirtein samaa reseptiä olen käyttänyt varovaisesti arvoiden kymmenen vuotta. Määritelma ja omakehu joka ei kyllä pitkälle kanna, suurinosa jauhelihaan pohjautuvista lasagneresepteistä kun on toistensa kopioita.

Jokainen kotikokki jolla on ainakin yksi pomminvarma bravuuri- tietää tunteen joka tulee kun se oma; Maailman Paras Safka on pöydässä...timjamin unohtaminen on katastrofi ja suolaa on joko liikaa tai liian vähän...ei auta vaikka kanssaruokalijat kauhovat ruokaa innolla nassuunsa. Ilmiötä voi verrata samaan kun pintaremontin jälkeen ahdistut ajatuksesta että kattolistojen jiirit on feikattu ja oikeasti tehty akryylimassalla, kukaan ei sitäkään tiedä mutta tekijä niihin aina kiinnitää huomiota.

Lasagnen valmistaminen kannattaa aloittaa välineiden tarkastuksella. Löytyykö kaapista paksupohjainen teräskasari tai hyvässä iskussa oleva pinnoitettu kasari? Jos vastaus on ei niin edessä on kauppaan lähtö tai lasagnen teon unohtaminen. Miksikö? Jauhelihakastikkeen tekeminen ei ihmeitä vaadi, sitäpaitse se antaa harvinaisen paljon anteeksi, virheensä saa aina korjattua. Lasagnen sielu on kuitenkin valkokastikkeessa...sen tekemiseen pitää olla joko taitava tai omistaa hyvä kasari tai kattila- muuta se ei vaadi. Omaan valkokastikkeen versiooni olen aina käyttänyt myös juustoa, kastikkeesta tulee hieman venyvää ja paku samalla pehmenee...jos kastikkeesta haluaa Karvismaisen venyvää niin juustona kannattaa käyttää edamia vaikka se ei puristien kriteerejä täytäkään. Jos kastikkeelta haluaa makua- syvyyttä joka komppaa yhteen punkun kanssa ja jolla saa ruokaan muutenkin pikantin maun niin juustoksi suosittelen parmesaania...tällä kertaa suosin sitten sitä. Valkokastike täytyy vielä mielestäni maustaa muskottipähkinällä, ilman sitä on kastike kuin taivas ilman tähtiä...ja sitä saa olla reilusti. Kilpailevat 10 000 ohjetta eivät käytä muskottia lainkaan tai sitten sitä annostellaan 1/2 teelusikallista...höpö höpö. Määrän saa moninkertaistaa ihan huoletta 1/2 rkl alkaa olla jo lähellä makua- 3/4 ruokalusikallisella saa jo sukat pyöriin jaloissa ja naapurit kuolaamaan oven takana kun lasanesi kypsyy uunissa ja levittää ympärilleen suloista tuoksuaan.

Loput lasagnen teossa onkin pelkkää läplälyytä. Jauhelihakastikkeen teossa tärkeintä on aika. Kiireessä ei tule kuin kusipäisiä lapsia...kastikkeen pitää hautua ainaki pari tuntia, kolmekaan ei ole liioittelua. Jos aika tuottaa tuskaa niin lähde vaikka lenkille. Jos laiskotuttaa niin mene kiusaamaan helluasi/avokkiasi/siippaasi...jos sellaista ei siihen hätään löydy niin nopealiikkeinen mies/nainen ehtii mainiosti sellaisen vielä hommata kastikkeen sillä aikaa hautuessa. Pastakoneen käyttäminen sujuu sitä paitsi helpommin kaksistaan joten uudelle onnelle löytyy heti ihan hyötykäyttöäkin...tyttöriepu on ihmeissään kun kammen veivaus paljastuukin pastakoneen pyörittämiseksi...samaten satunnaiselta siitossonnilta voi leuka loksahtaa kun raon tiukkuuden testaus tarkoittaakin pastakoneen kireyden säätämistä...huonoksi näköjään menee vitsit ennenkuin ne kokonaan loppuu.

Tuossahan ne tärkeimmät olikin...lasagnea ei tehdä kiireessä. Kiireinen kokki ostaa lasagnensa Saarioisten äidin tekemänä eikä edes yritä saada makua pelkästään kattiloita sotkemalla. Lasagne on valmisruuista muuten omasta mielestäni ainoa joka maistuu oikeasti hyvältä...ja maistui hyvältä jopa armeijassa.

Ihan vain Lasagnea

  •  suosittelen ruuan tekemistä jokin viikonloppu kun ulkona sataa vettä tai muuten vain tuntuu siltä että olet valmis uhraamaan ruuanlaittoon ja kyökissä pyörimiseen tavallista enemmän aikaa.

Jauhelikastike

  • 400g naudan paistijauhelihaa
  • 3 shalottisipulia
  • 1 iso porkkana

Silppua sipulit ja porkkana. Ruskista yhdessä jauhelihan kanssa.

  • 1 pieni tlk kanttarellejä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 punainen paprika
  • 1 rkl vehnäjauhoa

Silppua kaikki hienoksi ja lisää pannulle muiden ainesten sekaan. Varo ruskistamasta valkosipulia.

  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja
  • 1/2 tl timjamia
  • 1 rkl basilikaa
  • 1/2-1 tl mustapippuria
  • n. 5dl vettä
  • 2 dl kermaa tai korviketta

Lisää tomaatit, mausteet ja vesi Anna kiehahtaa. Lisää kerma ja anna hautua pari tuntia miedolla lämmöllä kannella peitettynä. Lisää vettä jos kastike tuntuu liian paksulta.

Pastalevyt

  • 2 kanamunaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • n.4dl durumvehnäjauhoa (pussin kyljessä on muistaakseni 4.5 dl- älä usko sitä, pääset helpommalla kun käytät vähemmän jauhoa...taikina pysyy alusta alkaen kasassa etkä joudu värkkäämään veden kanssa).

Sotke ainekset keskenään...virallisen ohjeen mukaan jauhojen keskelle pitäisi tehdä kuoppa...menee hifistelyksi. Itse rikon munat jauhojen päälle ja ensin sekoitan haarukalla. Kun taikina alkaa jäämään haarukkaan kiinni siirryn käyttämään rakkaita käsiäni. Sitten vain puristellaan, painellaan ja vaivataan- 5 minuuttia vaivausta on ihan riittävä. Pussin kyljessä muistaakseni mainitaan ettei pastakonetta käytettäessä tarvitse vaivata...älä usko, vaivaa vaikka ihan kiusaksi.

Puolita taikina. Toisen puolen voit laittaa pakkaseen odottamaan seuraavaa kertaa...levyihin kun riittää puolet taikinasta. Veivaa taikina pastakoneella "7" ohuiseksi. Jos haluat paksumpia levyjä niin käytä koko taikina.

Valkokastike

  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 3 rkl voita
  • 100g parmesaania raastettuna
  • 3/4 rkl muskottijauhetta
  • ripaus valkopippuria
  • n. 7dl maitoa (määrä on suuntaa antava)

Sulata rasva. Lisää jauhot ja anna niiden turvota- varo ruskistamasta! Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen (vispilä on oikea työväline tässä kohtaa)- anna kastikkeen saostua aina maidon lisäämisen jälkeen ennnen kuin lisäät maitoa. Jos kastike paakkuuntuu niin ei hätää, jatka sekoittamista, kastikkeen saostuessa paakut sulavat sekaan. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja mausteet. Älä hauduta kastiketta. Kastikkeen pitäisi olla piimän viskositeettiä muistuttavaa.

Laita uuni lämpeämään 200C. Aloita lasagnen kasaus uunivuokaan. Kaada vuan pohjalle puolet jauhelihakastikkeesta. peitä kastike pastalevyistä leikellyillä paloilla. Kaada päälle puolet valkokastikkeesta. Toista temput niin että päällimmäiseksi jää valkokastike...yritä pitää kerrokset erillään. Paista 200C/45min. Anna lasagnen tasaantua 15 minuuttia vaikka pyyhkeellä peitettynä n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.