Suomalaiselta lihatiskiltä löytyy omituinen sian ruhon osa nimeltä kassler. Kasslerhan tarkoittaa Suomessa sianniskaa- joko siivutettuna tai palana myytävänä. Olenkin aina ihmetellyt nimeämistä, Joulun välipäivinä sitten perehdyin asiaan netin ihmeellisessä maailmassa. Nimi juontaa juurensa Berliiniläiseen lihakauppiaseen herra Casseliin. Kyseinen herra keksi leikata sianniskan pihvin kokoisiksi paloiksi ja myydä ne kevyesti suolattuina...tarkemmin ottaen kaikkea herra Casselin myymiä tuotteita kutsuttiin casselereiksi. Suomeen kulkeutuessaan nimen alkuperä unohtui, ja muuttui lopulta tarkoittamaan raakaa sian niskaa.

Lihakauppiaat ja valistuneet kuluttajat luultavasti kasslerin alkuperän tietävätkin, kuitenkin kaupoissa ja netissäkin törmää mainoksiin ja resepteihin mm. kasslerpaistista. Eihän kassler voi olla mitenkään paistia! Kassler on niskaa ja paistit takajalkaa, sian tapauksessa kinkkua. Ilmeisesti termi paisti on nykyisin jo vääntynyt tarkoittamaan mitä tahansa palana kypsennettävää ruhonosaa.

Kasslerin etymologian vaikeudesta huolimatta on kassler herkkua ja vielä edullistakin. Rasvapitoisuutensa johdosta liha suosii pitkää kypsennysaikaa, "pihvinä" kypsennettäessä lihan kuivumisestakaan ei tarvitse olla huolissaan. Tämän kertaisen kasslerini kypsensin uunissa kokonaisena matalalla lämmöllä ja voimakkaasti maustettuna. Vastaavaa herkkua tehdään yleisesti Australiassa ja Yhdysvaltain eteläosissa, jälimmäisessä tapauksessa lähes samoilla mausteilla mitä itsekin käytin.

BBQ-kassleria uunissa

Ihminen on sitä mitä se syö. Lisukkeena itse tehtyä perunasalaattia, siihen palaan ehkä myöhemmin.

Mikäli et omista chipotlea tai anchoa missään muodossa, voit korvata ne hätätapauksessa 2 rkl savusta bbq-kastiketta ja 1 tl kaupan chilijauhetta.

  • reilu kilon painoinen pala luutonta sian niskaa
  • 2 kokonaista chipotlea (tai 1/2 rkl jauheena)
  • 1 ancho (tai 1 rkl jauheena)
  • 1 rkl nestesavua
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl pippurisekoitusta
  • 1/2 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 50g suolasilavaa ohuiksi siivuiksi leikeltynä.

Laita kaikki mausteet ja nesteet tehosekoittimeen. ja jyrää tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna lihan pintaan ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Laita liha uunivuokaan ja laita vuoan pohjalle parin sentin verran vettä. Levitä suolasilavan siivut lihan päälle. Kypsennä 125C/4h. Sivele lihan pintaa puolen tunnin välein paistoliemellä. Paistoajan jälkeen kääri liha kolminkertaiseen folioon ja pidä lihaa uunissä vielä tunnin ajan n. 50C lämmöllä.