Tarvitset:

  • 1.2 kg poron niskaa tai jotain muuta paljon rustoja sisältävää lihaa, määrä on sinnepäin
  • vettä keittämiseen

Liemeen:

  • 1 iso porkkana
  • 1 iso sipuli halkaistuna
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 tl savustettua chilijauhetta
  • kymmenkunta mustapippuria
  • 1 rkl savusuolaa

Laita poron niska kahteen osaan paloiteltuna 5 litran kattilaan. Täytä kattila kylmällä vedellä. Laita kattila lämpimälle levylle. Kuori pinnalle nouse vaahto mahdollisimman tarkoin.

Kun vaahtoa ei enää nouse pinnalle voit lisätä liemen loput ainekset. Keitä kolmisen tuntia miedolla lämmöllä- riittää että neste poreilee.

Nosta liha pois kattilasta ja puhdista se luista ja rustoista. Paloittele liha ja laita palat vaikka leipävuokaan. Laita luut ja rustot takaisin katilaan- keitä niitä vielä 2 tuntia tai kauemmin (mitä pitempään keität sen parempaa hyytelö saat). Lisää vettä kattilaan mikäli sitä haihtuu liikaa...lopulta lientä pitäisi olla n. 1 litra.

Siivilöi liemi ja kaada se lihojen päälle. Jäähdytä. Peitä vuoka kelmulla ja nosta se jääkaappiin, hyytelö on valmista vuotokauden kuluttua.

Ai niin...kuten tarkkaavaisimmat lukijat ovat jo huomanneetkin. ei reseptissä ole lainkaan liivatetta tai mitään muutakaan hyytelöimisainetta. Selitys tälle on rustojen ja luiden sisältä gelatiini- sama aine josta liivate tehdään. Pitkän keittämisen seurauksena liemessä on itsessään riittävästi gelatiiniä hyytelön valmistamiseen.

Ja tärkein...miltä maistui? Miten hyytelö onnistui? Hyytelöstä tuli hyytelöä, rakenne ei ole ihan yhtä kiinteä kuin kaupasta ostetussa mutta kyllä sitä hyytelöksi kehtaa sanoa. Maultaan hyytelö vastasi siinä käyettyjä raaka-aineita...rehdisti porolta maistuvaa ja taustalla lievä, erittäin lievä chipotlen savuinen lämpö.