Kuten blogini tarkkaavaiset lukijat (ja ruokailuja vierastamaan alkanut jälkikasvu) ovat huomanneet, olen kovasti innostunut risotosta. Sienet ja riisi, miten yksinkertaisista raaka-aineista voi saada aikaan niin herkullista ruokaa? Uskomatonta! Vielä jos täältä Peräpohjolan perukoilta saisi kunnollista risottoriisiä niin voisin melkein vajota polvilleni hellani eteen. No aina ei voi voittaa, onneksi suuremmista maalikylissä löytyy vielä ruokakauppoja joiden antimia sitten työmatkoilla hamstraan...käyhän se niinkin, gourmandin osa ei yleensä ole helppo, ei varsinkaan puntarilla käydessä.

Ruuan toinen aines, maksa on oma suosikkini sisäelinten hämmentävässä joukossa. Innostuin ostamaan syksyllä muutaman vasan maksan, kerta halvalla sain. Poron maksa ei sinänsä maultaan poikkea sanottavasti naudan maksasta, maultaan se on jopa hieman miedompi. Maksa on kuitenkin täysin aliarvostettua ruokaa, sinänsä harmi. Lähivuosien aikana voi olla vaarana sen katoaminen kaupoista kokonaan.

Aika simppeliä perusmättöä.

Paistettua poron maksaa, mustatorvisienirisottoa ja paistettua valkosipulia
  • 1 poron vasan maksa
  • muutama valkosipulin kynsi halkaistuna
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
Lisää pannulle oliiviöljyä niin että sen pohja juuri-ja-juuri peittyy. Lisää halkaistut valkosipulin kynnet. Ruskista ne varovasti miedolla lämmöllä, varo kuitenkin polttamasta niitä.

Poista maksasta kalvot. Leikkaa se noin 2-3 sentin paksuisiksi pihveiksi.Ruskista pihvit valkosipulilla maustuneessa oliiviöljyssä nopeasti molemmin puolin. Maksa saa jäädä sisältä roseeksi.

  • 1 iso shalottisipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • mustapippuria
  • 1.5 dl kuivattuja mustatorvisieniä
  • 5 kuivattua tomaattia silppuna
  • nokare voita
  • 2 dl hyvää (oikeaa) risottoriisiä
  • 1 dl oikeaa kermaa
  • n. 5 dl vettä
Kuumenna vesi ja kaada se sienten ja kuivattujen tomaattien päälle. Anna tomaattien ja sienten liota n. 10 minuuttia. Siivilöi sattumat mutta säästä liemi.

Sulata voi ja kuullota sipuli siinä. Lisää valkosipuli, riisi, sienet ja pippuri. Kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää 2dl lientä ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää tämän jälkeen lientä pienissä erissä samalla sekoittaen. Kun riisit ovat lähes kypsiä niin lisää kerma. Valmiin risoton pitää olla tahmaista ja hieman valuvaa. Tällä kertaa en käyttänyt juustoa risottoon, sitä voi lisätä mikäli niin haluaa, pakollista se ei kuitenkaan ole.