Kuka ei tiedä Mr Coleslawea? Nostaa käden ylös nyt!!! Ei, kyse ei ole Hercule Poirotin alter egosta eikä edes uudesta, vielä keksimättömästä roketteesta tulevaisuuden sairauteen josta emme tiedä vielä mitään. Kyse on totta kai Amerikkalaisesta kaalisalaatista jota myös täällä vanhaalla mantereella yleisesti lounaspöydissä tarjoillaan. Alkuperämaassaan salaatissa on enemmän majoneesia kuin kaalta, porkkanaa, valkosipulia ja ripaus chiliä, tavallista sipuliakin niin että maun huomaa, sitten vielä omenaa hapokkuutta ja makeutta antamassa. Suomalaisessa versiossa majoneesi on korvattu kermaviilillä ja loput ainekset on jätetty pois tai niitä on korkeintaan niin paljon että ne erottää väristä salaatin seasta.

Lienee turha edes kertoa kummasta versiosta juttuni kirjoitan...älkää unta nähkö, älkää edes pelätkö. Olen aina kunnioittanut alkuperäisreseptejä suomalaistettuja enemmän, niin myös tälläkin kertaa. Majoneesia, paljon majoneesia...muuten, jos majoneesin ainekset ovat öljy ja kananmunat- niin miten ihmeessä siitä saadaan tehtyä versio jossa ei ole lainkaan rasvaa? Jep...samaa mietin itsekin kaupassa ollessani. Katsoin parhaaksi tehdä senkin itse niin tiedän ainakin saavani sitä mitä haluan.

Coleslaw on muuten alkuperämaassaan erottamaton osa BBQ:ta, etenkin pulled porkin kanssa...paahdetun sämpylän väliin chiliä, revittyä ja pitkään kypsytettyä possun lapaa ja coleslawea...muuta ei onnistuneeseen lounaaseen tarvita.

Oli jo unohtua...Pizza Brutalesta, olen kirjoittanut pizzasta niin monta juttua että hävettää. En kirjoita yhtä lisää. Mainitsen vain vinkin jota suosittelen kokeilemaan...jättäkää kaikki mättötähytteet pois. Lätyn päälle auronkokuivattua tomaattia, oliiviöljyä, valkosipulia, basilikaa ja hieman mozzarellaa...idean lätty jossa pohja näkyy. On muuten hyvää, aiikuiseen makuun ainakin.

Hirwee kuva...herkkätunteisten lukijoiden suojelemiseksi kuva on sensuroitu. Mr. Coleslawesta puolestaan löytyy kuva täältä.

Coleslawe (not Mr.)

  • 1/5 keskikokoista valkokaalta
  • 1 omena
  • 3 shalottisipulia
  • 1 porkkana
  • 1 tl mustapippuria
  • chiliä maun mukaan (itse laitoin 1 tl ancho jauhetta ja 1 tl chipotlea)

Silppua kaali, porkkana ja sipuli mahdollisimman ohueksi silpuksi. Raasta omena hienoksi.

  • 1 muna
  • n. 3 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl tomaattibalsamicoa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 tl savusuolaa
  • 1 tl kuivattua basilikaa

Riko muna tuoppiin, lisää päälle loput ainekset pautsi öljystä vain puolet. Jyrää sauvasilppurilla tasaiseksi, majoneesi on luultavasti vielä liian löysä...anna sauvan surista ja lisää loppu öljy. Öljyä lisätessä tapahtuu ihme ja kastike sakenee...majoneesi on sitten valmis,

Sekoita kaikki keskenään. Anna maustua pari tuntia, mieluummin kuitenkin seuraavaan päivään.