Jatkan edellisen jutun aalloilla...Joulu on onnellisesti takana mutta kaappi on täynnä pieniä, foliolla päällystettyjä kippoja joiden sisällöstä pitäisi päästä eroon. Niih...no onneksi ei ole kinkkua joka 27. päivä alkaa jo olla ongelmajätettä- jos olisi ollut niin kirjoittaisin nyt varmaan juttua hernekeitosta...tai jostain muusta tavasta jolla pyritään tuhoamaan Se foliolla päällystetty ongelmajäte jollain säädyllisellä tavalla. Kuten tarkkaavaiset lukijat tässä vaiheessa ovat huomanneetkin, en ole kauhea kinkun ystävä. Jos syön yhden tai kaksi joululounasta ennen Joulua tai sen aikana jossain muualla, olen saanut riittävän annoksen vuosittaisesta possun peestä. Tästä ja parista muustakin syystä johtuen en laittanut kinkkua tänä vuonna lainkaan...paistoin kalkkunan. Kokemus oli sen verran positiivinen että taidan tehdä saman tempun ensi Joulunakin.

Eihän tuo ihan perinteisin (Suomalaisin) Joulun ape ole mutta mitä sitten...Joulu alkaa muutenkin olla jo niin teennäinen-, epäaito-, kaupallinen ja vaikka mitä muuta että yksi kinkun korvaaminen kalkkunalla ei isoa muutosta siihen juhlaan tee. Aikana ennen kuokkaa ja kirvestä, Kekrinä pöytään pistettiin mitä talosta vain löytyi tai naapureilta saatiin varastettua. Kalkkunaa ei täällä silloin ollut mutta ihan varmasti sitäkin olisi syöty jos sellainen olisi kiinni saatu...sen puuttuessa pöytään pistettiin porsas jos routa oli sellaisen kotiin sattunut ajamaan. Taas lähtii mopo lapasista...tarkoitus oli kirjoittaa vain lyhyt juttu jämistä kasatusta "pitsasta". Huomatkaa muuten tuo ruuan kirjoitusasu- en edes väitä ruokaa pizzaksi.

  Kalkkuna-lohi "pitsa"

Pohja:

  • 1.5 dl lämminta (42C) vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3.5 dl durumvehnäjauhoa

Lisää vesi, hiiva, öljy suola puolet jauhoista tehosekoittimen kulhoon. Anna koneen jyrätä taikinaa viitisen minuuttia, lisää sitten loput jauhot ja alusta taikina tasaiseksi mielellään käsin. Ja sitten, vaivaa, väännä ja pura kaikki patoutumasi taikinaan...lyhyesti, VAIVAA taikinaa ainakin viisi, mielellään kymmenen minuuttia. Peitä taikina vaikka pyyhkeellä ja anna sen kohota pari tuntia.

Täytteet:

  • 2 rkl itse tehtyä majoneesi + 2 rkl öljyä+2 valkosipulin kynttä ja 1 tl parikajauhetta...kaikki sekoitetaan.
  • graavattua lohta
  • kypsää kalkkunaa
  • brie-juustoa

 Kaulitse pohja suurinpiirtein uuninpellille sopivaksi. Levitä päälle tuunattu majoneesitahna ja sen päälle loput ainekset. Taiteellista silmää voi käyttää mutta pakollista se ei luonnollisestikaan ole. Paista plättyä 8 minuuttia 275C.