Ymmärsit otsikon oikein. Ruokaan tulee todella 39 valkosipulin kynttä. Miksikö? No koska 38 on liian vähän ja 40 liikaa.

Ohje, tai paremminkin idea ruokaan tuli Avalla pyörivästä ruokaohjelmasta. En muista ohjelman nimeä, ohjelmassa kuitenkin tummahiuksinen, noin nelikymppinen nainen tekee kuitenkin ruokaa milloin minkäkin teeman mukaisesti. Naisen ääni ja elekieli sopisi paremmin pornoleffaan kuin ruokaohjelmaan..."then you rubbed oil until meat softens". Tai mistäs minä tiedän jos kaikki on tarkoituksella tehtyä ruokapornoa...helppo keino, jolla kaikki miespuoliset perversit ruokanatsit saadaan mainostamaan ohjelmaa blogeissaan.

Reseptin idea on kypsentää valkosipulit kuorineen. Valkosipuli pehmenee sisältä ja lopputuloksena on jotain joka ei maistu lainkaan valkosipulille. Hyvää, uskokaa pois. Alkuperäisessä ohjeessa ruokaa käytettiin Vermuttia- omasta kokoelmastani ei sellaista löytynyt ja korvasin sen Rieslingillä. Shalottisipulit vedin myös hatusta, pelkkä valkosipuli ja brousku tuntui vähän tylsältä vaikka siinä timjamia mausteena olikin.

Sinänsä ohje oli mielenkiintoinen, etten ole koskaan syönyt vielä luullisia rintapaloja, jotka eivät olisi kuivuneet kypsennyksen aikana. Isohkojen palojen vaatima pitkä kypsennyaika ja lihan olematon rasvapitoisuus kun asettavat lieviä haasteita. Tällä reseptillä rintapalat pysyivät- jos ei ihan mehukkaina, niin ainakin semi-kuivina. Vielä kun haarukalliseen yhdisti kaikkea vuoasta löytyvää, niin maku oli lähellä täydellisyyttä.



Aika tylsän näköistä apetta vaikka hyvää olikin.

39 kynnen valkosipulibroileri
  • 4 luullista broilerin rintapalaa puolitettuna
  • 3 kokonaista valkosipulia
  • 12 shalottisipulia kuorittuna
  • 1/2 ruukkua tuoretta timjamia
  • oliiviöljyä
  • 2.5 dl valkoviiniä
  • 1 rkl ruokosokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 dl vettä
Irroita valksipulin kynnet toisistaan. Poista kova kantaosa. Ruskista broilerin palat tilkassa oliiviöljyä. Mausta pippurilla ja suolalla. Laita palat uunipataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada se uunipataan. Pienennä lämpöä ja kuullota kokonaisia shalottisipuleita ja kuorimattomia valkosipulin kynsiä, lisää sokeri. Pyörittle kunnes sokeri jää sipuleihin kiinni ja lisää viini. Kiehauta ja kaada ainekset pataan. Lisää vielä timjami ja sekoita. Tiivistä pata huolellisti foliolla. Kypsennä 150C/2.5 tuntia.

Lämmin kesäkurpitsasalaatti
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1 sipuli ohueksi
  • 1/3 punaista paprikaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • basilikaa, oreganoa ja suolaa ~ 1 tl.
Siivuta kasvikset ohuiksi siivuiksi. Sekoita kaikki ainekset ja kypsennä 250C < 10 minuuttia- eli kunnes ylin kerros ruskistuu aavistuksen verran.