Ison Rapakon takana, kaukana vanhasta maailmasta on maa jota Amerikaksi kutsutaan...maa jonka ovat perustaneet muista maista pois potkitut ja vainotut, kirotut ja karkoitetut...sekaan on mahtunut lukematon määrä rikkaita, rakkaita, köyhiä ja varkaita. Ajat ovat hieman muuttuneet siinä ajassa mitä Amerikka on ehtinyt olla nykyinen Amerikka (tiedän että se on oikeasti USA...Amerikka kuulostaa vain kirjoitettuna sopivan juntilta)- entisvanhaan keskiverto työmatkailija seilasi Rapakon yli muutaman viikon ja suunnitteli vankkureiden hankintaa, hevosten ostoa ja kiväärin kaliiberin valintaa..nykyään norminörtti hujauttaa Rapakon yli sikaluokassa, nappaa vuokrapirssin Hertziltä, yöpyminen hoituu Hiltonissa ja pedin varaus onnistuu näppärästi netissä...onhan tää helppoo, kotiin tuomisena on Hiltonin kultakortti ja läjä...

...nyt irtoaa kyllä aika itsekriittistä tekstiä, taitaa olla ensimmäinen kerta kun päivitän blogia krapulassa ja vielä eri manteella kuin normisti...jutun juoni koski kuitenkin Rybaita- joo, ihan kohta...vielä kuitenkin pari sanaa Amerikasta.

Amerikka on yhtäaikaa äärimmäisen rasittava ja kuitenkin helppo maa olla. Kaikki on oikeastaan tuttua...ja kuitenkin outoa. Suomalaiseen elämänmenoon tottuneena täkäläinen tapa elää tuntuu tuhlailevalta. Mitään ei kierrätetä, ilman autoa on mahdotonta mennä minnekään, julkista liikennettä käyttävät ainoastaan köyhät joilla ei ole varaa pitää autoa. Ihmiset eivät harrasta hyötyliikuntaa eikä sitä oikein voisi harrastaakaan koska pyörätie on tuntematon käsite eikä jalkakäytäviäkään ole kuin keskustassa. Auringonlaskut ovat hienoa katsottavaa, ilman sisältämä rikki värjää taivaanrannan sävyillä joita harvemmin muuten luonnossa näkisi.

Toisin kuin yleisesti ajatellaan eivät Amerikkalaiset syö pelkkää roskaruokaa...sitä on kylläkin tarjolla pilkkahintaan uskomattoman monen ketjun tarjoamana ja mikäli syömisen haluaa olevan helppoa ja nopeaa niin paljon muita vaihtoehtoja ei ole kuin se mättö...ja sen huomaa myös katukuvassa. Bonuksena on Syvän Etelän tyyli tehdä kaikki uppopaistettuna...fried chicken, fried catmish and fried bred- joo, leipäkin uppopaistetaan. Suomalaiseen ruisleipään tottuneella perusjuntilla on ihmettelemistä rednekkien käsityksestä aamupalasta...pekonia ja vohveleita, sokeria ja siirappia. Niin ja kofeiniton kahvi, yhtä hyvä idea kuin alkoholiton kossu. Toisaalta kaupoissa on mieletön valikoima vihanneksia ja hedelmiä sekä lihaa että kalaa...ja kaikki on tuoretta, mitään ei myydä valmiiksi suikaloituna tai marinoituna kuten meilläpäin on nykyisin tapana.

Mutta se Ribay...ribay on vastaava kuin entrecotee meilläpäin, leikkuultaan ehkä hieman paksumpi pihvi.

Rybayta ja grillikasviksia

  •  tuuman paksuiseksi leikattua entrecoteeta- yksi per syöjä- maustamiseen mustapippuria
  • tuoretta maissia
  • palsternakkaa
  • bataattia
  • hickoryllä savustettua chilimakkaraa

Kasvisten marinointiin:

  • 1 limen mehu
  • 3 rkl maissiöljyä
  • mustapippuria
  • mesquite-mausteseosta

Leikkaa kasvikset noin sentin paksuisiksi siivuiksi, sekoita marinadin ainekset ja anna makuuntua 5 minuutista ylöspäin.

Nosta jääkaappikylmät ribayt huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta...tunti ei ole yhtään liioittelua. Aloita grillaus maissista, kyse on tuoreesta joten kypsentämiseen menee noin 20 minuuttia. Maissin pintaa voi voidella voisulalla kesken grillauksen mutta välttämätöntä se ei ole. Grillaa ribayt kohtuullisella lämmöllä noin 5 minuuttia per puoli- kauemmin jos haluat pihvisi kokonaan kypsänä, ripottele valmiin pihvin pinnalle hyppysellinen suolaa ja pippuria...niin ja makkarat kannattaa tietysti myös grillata  jossain välissä.

Sitten vielä ihan ihan off topickina...

...tuoreita tortilloja 0.79 taalaa. Pakkauskoko 36 lättyä...eli ei paha.