Seitiä pidetään usein korvikekalana tai vain edullisen kalakeiton täytekalana...tai sitten vain Markus Kajon opetavaisena sloganina; "Nuoriso, syökää pakastekalaa niin tulette yhtä tylsiksi kuin vanhempanne". Höh, ei seiti ole tylsä tai mauton kala kuten sitä yleensä pidetään- iiihan päinvastoin. Vähärasvaisena ja runsaasti proteiineja sisältävänä se on terveellistä ja vieläpä hyvää. Yksi jutska mikä pakattuun seitiin liittyy on niiden rakenne tai paremminmin nimeys...pakastealtaassa on seitifilettä ja pelkkää seitiä, file on luonnollisesti hinnoiteltu melkein tuplahintaiseksi...samaa tavaraa sieltä kuitenkin löytyy. Jos paketin sulattaa niin fileet saa eroteltua toisistaan ja kalasta saa oikeasti kalan näköistä eikä pelkkää kuutiota kuten jäisenä pilkottu tuppaa olemaan.

Tämän seitireseptin salaisus piilee kastikkeessa. Tomaattikala lienee yksi yleisimpiä vaalean kalan tuuningeja, näissä yleensä tomaattimurska kipataan raakana kalan päälle, kypsennys tapahtuu pelkästään uunissa...ja tuloksena on vetistä ja kitkerältä maistuvaa kalaa. joka ei omasta mielestäni ainakaan hyvältä maistu. Tämän voi helposti kuitenkin kiertää tekemällä tomaattipohjaisen kastikkeen etukäteen jolloin tomaatin maku pehmenee ja samalla kastikkeen hautuessa maut ehtivät tasaantua. Samalla tämä mahdollista hapokkaan raikkauden lisäämisen vaikkapa sitruunan muodossa...ihan tosi, ensin tomaatt haudutetaan että se voidaan uudelleen kitkeröittää. No eikä, sitruuna lisätään sitruunan maun takia- ei kitkeryyden. SItruunan hapokkuus taitetaan ripauksella sokeria...tuloksena on sitruunalta maistuva tomaattikastike joka ei kuitenkaan ole kitkerää, helppoa ja yksinkertaista.

  • 400 g (1pkt) pakasteseitiä

Ota kala sulamaan hyvissä ajoin hioneenlämpöön tai edellisenä iltana jääkaappiin.

Kastike:

  • 2 dl paseerattua tomaattisosetta
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua timajamia
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • 1/2 tl valkopippurijauhetta
  • 1/2 tl (savu)suolaa
  • 1 tl (intiaani) ruokosokeria
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu

Yhdistä kaikki ainekset ja kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Jähhdytä kastike.

Laita seidin palat uunin kestävään vuokaan ja kaada kastike päälle. Kypsennä 225C/20 minuuttia. Tarjoa spagetin ja salaatin kera.