Kuvitelkaa mielessänne syvä hiljaisuus, keittiön ikkunoista paistava syksyinen aurinko, pölyhiukkaset jotka leijailevat olohohuoneessa, valkoinen keittiön pöytä, pöytä jolla on musta lautanen. Lautasella on sienirisottoa, maistettuanne sitä tiedätte sen olevan täydellistä. Hieman valuvaa, aavistuksen napakkaa, maultaan sopivasti riistainen, yhtäaikaa pehmeä mutta kuitenkin vahva. Riistan aromi ja sienet, kerma ja parmesaani...täydellistä.

Tällaiset hetket ovat kotikulinaristin onnen hetkiä, pieniä sellaisia, hetkiä joiden jälkeen tietää olevansa oikealla tiellä.

Sorry boys, risotto loppui ennen kuvausta.

Kanttarelli(teeri)risotto

  • 1 puhdistettu teeri
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1/2 rkl kuivattua timjamia
  • 1/2 rkl kuivattua basilikaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 iso porkkana paloina
  • 1 sipuli paloina
  • n. 1.5 litraa vettä

Halkaise teeri kahtia esim. kalasaksilla. Laita kaikki ainekset kattilaan. Keitä teertä 2-3 tuntia puoliksi kannella peitettynä, poista lihat liemestä. Lientä pitäisi olla jäljellä n. 7 dl- mikäli sitä on enemmän, voit keittää liemen kokoon. Siivilöi liemi. Puhdista luut lihoista, syö täkkälihat samantien (kokin oikeudella tietysti), loput lihat voit säästää myöhempää käyttöä varten...risottoon käytetään pelkästään liemi.

  • 1 iso shalottisipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • mustapippuria
  • pieni purkki kanttarelleja valutettuna ja huuhdottuna
  • nokare voita
  • 2 dl hyvää (oikeaa) risottoriisiä
  • 1 dl oikeaa kermaa
  • 3 rkl raastettua parmesaania

Sulata voi ja kuullota sipuli siinä. Lisää valkosipuli, riisi, sienet ja pippuri. Kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää 2dl lientä ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää tämän jälkeen lientä pienissä erissä samalla sekoittaen. Kun riisit ovat lähes kypsiä niin lisää kerma. Valmiin risoton pitää olla tahmaista ja hieman valuvaa. Ripottele valmiin risoton päälle parmesaania ja nauti vaikkapa salaatin kera.

Lientä keitettäessä voit korvata valkoviinietikan ja osan vedestä valkoviinillä, tulos on itse asiassa silloin parempi. Itse en sitä tehnyt koska omassa taloudessani vajaat viinipullot ovat tuntematon käsite, ainakin silloin jos lasillinen valkoviiniä pitäisi säästää viikonlopulta keskiviikon risottoon.