Olen aiemminkin pohtinut raaka-aineen ja mausteen rajaa...milloin mausteesta tulee raaka-aine? Jos ruuassa olevien valkosipulinkynsien määrä lasketaan kymmenissä- onko kyse enää mausteesta? Jos sipulia on samanverran kuin lihaa niin onko käytettävällä lihalla enää merkitystä? Mielenkiintoisia kysymyksiä joiden pohjalta on palkitseva tehdää ruokaa...lienee varmaan turha mainitakaan että tätä ruokaa on hankala suositella ihmiselle joka ei pidä valkosipulista. Muille voin ruokaa suositella, karitsan maku toimii loistavasti sipulin eloa antavan aromin kaverina...erittäin hyvää ellei täydellistä!

Karitsan Sipulinen palapaisti

  • 1.3 kg karitsan luutonta paistia
  • 25-30 valkosipulin kynttä (3 kokonaista valkosipulia)
  • 10 pientä punasipulia
  • 5 pientä shalottisipulia
  • kuivattua salviaa
  • kuivattua rosmariiniä
  • kuivattua persiljaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3 dl punaviiniä
  • 2 tl kasvisliemijauhetta
  • voita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • vettä

Puhdista paistista enimmät kalvot. Pieni liha reilun kokoisiksi paloiksi- tennispallo lienee hyvä kokoluokka. Irrota valkosipulin kynnet kannasta, laita kynnet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna kynsien kuoren pehmetä minuutin, laske vesi pois...valkosipulin kynsien kuori lähtee nyt helposti pois. Kuori sipulit valmiiksi.

Ruskista lihat 2-3 palaa kerrallaan, käytä paistamiseen voita. Kun kaikki lihat on ruskistettu niin lisää pataan kokonaiset sipulit, valkosipulin kynnet ja mausteet. Lisää 2 dl vettä ja anna kiehahtaa. Lisää viini ja lisäksi vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta- tai paremmin anna poreilla kaksi tuntia välillä sekoittaen. Sekoita vehnjauho tilkkaan kylmää vettä ja sekoita se pataan. Anna hautua vielä puolisen tuntia.

Tarjoa pata vaikka keitetyn hirssin ja salaatin kera.

Pari sanaa lopputuloksesta...maku ei ole lähelläkään sellaista mitä valkosipulin määrästä voisi päätellä. Maultaan pata on pehmeän rosoinen, ei lainkaan hyökkäävä. TOinen mielenkiintoinen seikka on ettei näkyvää sipulia juurikaan ole. Etenkin valkosipuli hajoaa ja sekoittuu liemeen.