Tuore leipä, hyvä tuore leipä on yksi hienoimmista ja parhaimmista mauista mitä kuvitella voi. Ikävä kyllä nykyisin hyvän tuoreen leivän löytäminen alkaa olla katoavaa kansaperinnettä. Jos menet kauppaan etsimään tätä hyvää tuoretta leipää niin luultavasti löytämättä jää. Siinä missä Italialaiset pitävät kunnia-asianaan että jokaisella kylällä on oma leipänsä, ranskalaiset sitä että leipä ostetaan erikseen jokaiselle aterialle- ostaa suomalainen lähiöihminen ketjuliikkeiden mielikuvamainonnan koulimana leipänsä muovipussiin pakattuna...leivän joka todennäköisesti on valmistettu toisella puolea Suomea sijaitsevassa ns. leipomossa, leipää joka on kyllästetty lisäaineilla ja jossa on yhtä paljon mielikuvitusta kuin tekstiteeveen uutisissa. Kauppoihin on ilmaantunut nykyisin tuoreen leivän myyntitiskejä- hyllyjä joiden paperipussiin pakattu leipä on kaupassa paistettua...huom. paistettua- leipä tulee kuitenkin ihan jostain muualta, luultavasti kauempaa kuin se tavallinen muovipussissa kuluttajaa odottava leipä.

Aiheesta ja aiheen vierestä voisi puhua loputtomiin ilman että maailma siitä kummentuisi...itseähän tätä olemme halunneet, ainakin jokin kansanosa tai elintarvikeketjujen logistiikan kehittämisestä vastaavat avainhenkilöt (lievää sarkasmia)- markkinatalous kun toimii kuin dinosaurukset aikoinaan, suurin ja ilkein voittaa, se joka saa saaliinsa napattua kaikkein nopeimmin ja mielellään vielä niin ettei vieressä oleva saurus saa siitä suupalaa- saa todennäköisesti myös sen seuraavankin saaliin...ja pitääkseen massiivisen koneistonsa käynnissä on jatkossa aina saatava enemmän vähemmällä...olenkohan jo kyyninen ja pessimistinen? Olet, lopeta jo tuo jauhaminen ja kerro mieluummin jostain mielenkiintoisesta! Kiitoksia Rakas kolmas sivupersoonani (se joka pitää pekonista ja väkivaltaviihteestä) puhuit harvinaisen paljon asiaa yhdessä lauseessa. Aloin kirjoittamaan juttua hyvästä leivästä, itse tehdystä leivästä, leivästä josta nautinto syntyy jo sitä tehdessä ja onnistuessaan hakkaa kaupan muovipussikauhistukset 10-0 ja vielä alivoimalla...jeah! Onhan se helppoo!

Nyt itse asiaan...Chilifoorumilla oli jokunen aika sitten juttua paistilla täytetystä leivästä, esikuvana Amerikassa legendaarisessa maineessa oleva Philly cheesesteak. Resepti on ollut pari viikkoa testauksen alla mutta en ole saanut aikaiseksi leipoa ciabattaa...taikina alustetaan jo edellisenä päivänä ja senkin jälkeen sitä vaivataan pariin otteeseen. Eli ciabattan halutus pitää tietää hyvissä ajoin, pikaruokaa se ei ole. Ap. reseptissä leivän väliin tulee pelkästään lihaa, juustoa ja sipulia...ihan ok, en herjaa. mielestäni tällaiset safkat ovat parhaimmillaan kun niiden reseptiin käytetään yksinkertaisesti sitä mitä sattuu olemaan. Tälläkertaa oni suosi leipojaa- kaapissa oli vaikka mitä hyvää!

Ensin leivotaan pari ciabattaa...

 • 150 g durumvehnäjauhoa
 • 100 g kokojyvävehnäjauhoa
 • 1 ps kuivahiivaa
 • 3 dl lämmintä vettä
 • 1 tl sokeria

Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja sokeri. sekoita taikina tasaiseksi. Ripottele päälle jauhoja ja anna kohota pyyhkeellä peitettynä yön yli jääkaapissa.

 • 80 g kokojyvävehnäjauhoja
 • 70 g durumvehnäjauhoa
 • 1 tl suolaa

Lisää taikinaan loput ainekset, jos taikina tuntuu liian kuivalta (murenee) niin lisää 0.5 dl vettä. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, helpoiten tämän käy kun laittaa yleiskoneen töihin. Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä kolme tuntia. Alusta taikina uudelleen ja anna sen kohota uudelleen kolmisen tuntia.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Jaa takina kahteen osaan ja pyörittele taikinasta kaksi 10*20 sentin pötkylää. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225C, laita uunin pohjalle vesiastia...näin saat leipään rapean kuoren. Paista leipiä 20 minuuttia.

Ja täytettä peliin...Karitsan paistilla täytetty ciabatta

 • 100 g karitsan paistia
 • 1 dl paistilientä tai BBQ-kastiketta
 • vuohenjuustoa
 • kuivattua tomaattia
 • rucolaa
 • kapriksia
 • keltaista paprikaa

Leikkaa paistinpalat ohuiksi siivuiksi. Kuumenna liemi tai bbq-kastike, lisää liha ja sekoita, lisää mausteita jos siltä tuntuu.

Halkaise puolita lämmin ciabatta ja halkaise puolikkaat kahtia. Laita alimmaiseksi täytteeksi lihaa ja valele sen päälle kastiketta, lisää vuohenjuusto ja lopuksi muut ainekset.

Hyvää? Ooo-o, ihan liian hyvää, tällaisella eväällä saa itsensä helposti syötyä liian täyteen...ainakin jos saaliista ei tarvitse taistella muiden dnosaurusten kanssa .