Ajattelin kirjoittaa tällä kertaa eilen eilen syömästäni voileivästä- ja tänään tekemästäni munakkaasta. Kuulostaako tylsältä? No ehkä vähän, täytyy myöntää. Niin, maailmaan mahtuu monta ihmeellistä asiaa, ja sitäkin enemmän asioita jotka ovat kaukana ihmeellisestä. Ei asian tarvitse kuitenkaan olla ihmeellinen ollakseen kiinnostava- useat kiinnostavimmista asioista ovat juuri niitä arkipäiväisiä, pieniä asioita.

Jos aloitan siitä voileivästä...eilen saunan jälkeen kun muksut oli jo nukkumassa, iski hiuko ja iltapalan halutus. Kello oli paljon, alla pari saunaolutta ja seurana lisäksi hyvä kirja- voiko mies enää enempää toivoa...voi tietenkin, saunan jälkeen varsinkin- eikä siihen mitään jääkaappia tarvita. Tyst nyt rakas kolmas persoonani, nyt ei ollut kyse siitä, härrekuud sentään! Tämä on sitäpaitsi perhekanava, saanen huomauttaa. Palataanpas takaisin aiheeseen, puhe oli voileivästä. Ei mistä tahansa voileivästä vaan makuaisteja hivelevästä, pohjoismaisen gastromian ja italiaisen perinteen saumattomasta symbioosista! Just joo, ihanko ite tuonkin lauseen keksit. Tämähän käy nyt hankalasti, tilanne on melkeinpä sama kuin Paska-yhtyeellä 90-luvun lopussa. Yhdenmiehen yhtye kun hajosi sisäisiin erimielisyyksiin. Juttuna oli kuitenkin se voileipä...tämä voileipä lähti liikkeelle siitä kun tein graavattu lohta. Graavilohta syödään täällä perinteisesti ohrarieskan tai ruisleivän päällä- sillä tyylillä itsekin sitä yleensä syön jos edes vaivaudun mitään leipää alle laittaan. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin eri, nyt sattui niin, että yhtäaikaa sain palavan himon graaviloheen ja aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Fiksumpi mies olisi tietysti tehnyt kaksi erillistä voileipää...niih, itsellänikin kävi asia mielessä mutta- kaikkea pitää kokeilla. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Irstas kuva, myönnän. Ja mitä kuva esittää...no voileipää tietenkin! Siitähän aioin kirjoittaa, en kait tässä vaiheessa enää ala lupauksiani perumaan, prkle!

Jos ihan asiallisesti kerron niin, kuvassa näkyy kaksi tsibaletta lohi-tomaattileipää...siihen tarvitsee:

  • halkaistun ja paahdetun sämpylän
  • graavilohta
  • aurinkokuivattua tomaattia, muutama siivu silputtuna
  • kaprista
  • kuivattua tilliä, anopin kuivaamaa
  • kuivattua chiliä rouheena

Siinäpä se sitten melkein olikin...ainekset ladotaan leivän päälle. Syödään. Jos jonkin iltapalan kanssa toimisi viini niin tämän ainakin- jokin voimakasarominen valkkari tai sitten punkku ,vaikka onkin kyse kalasta.

Ai niin, se munakas. Olin jo lopettamassa. Sarjassa pirun helppoja-, nopeita ja suosittuja arkiruokia- on uunimunakas ihan ykkönen.

Laita uuni kuumenemaan 225C. Riko tarvittava määrä kananmunia, tänään tein 15 munan munakkaan. Riko munien rakenne mutta älä vatkaa liikoja ettet saa tulokseksi pannukakkua, tilkka maitoa ja öljyä ei tee myöskään pahaa. Kaada seos uunivuokaan. Lisää munakasseoksen päälle pilkottu makkara. Mausta ainakin suolalla + mitä nyt käteen sattuu. Paista 225C/15-20 minuuttia.

Munakkaan paistuessa voi purkaa vaikka kauppakassit. Jos aikaa jää niin voit täyttää vaikka astianpesukoneen. Jos vieläkin jäi aikaa niin kantsii ihmeessä lepuuttaa vaikka jalkoja vaakatasossa.