Hauki on ainakin täälläpäin Peräpohjolaa kovasti parjattu kala. Kovimmat puritanistit eivät pidä haukea edes kalana...hauki on koira, jänkäkoira- ja koiraa ei tapana ole syödä, se haudataan. Itse en kuulu tähän puritanistine joukkoon, hauki on kala siinä missä mikä tahansa muukin...omasta mielestäni hauen huono maine tulee siitä, että se turhan usein maistuu mudalle tai maalle...vähän lautamaiselle. Niin, se on helppo uskoa kun kyseessä on sentään jänkäkoira.

Paikallisella kalatiskillä oli tavallisuudesta poiketen tarjolla haukea, ihan fileenä vieläpä. Pakkohan sitä oli ostaa jo kannatuksen vuoksi. Ihan kohtuulliseksi tämä jänkäkoira paljastui, paistettaessa keittiö kyllä tuoksui hieman mudalle- maussa sitä ei kuitenkaan huomannut.

Nopea uunihauki

  • 500 g fileroitua haukea
  • 3 rkl basilikabalsamicoa
  • muutama basilikan lehti
  • ripaus valkopippuria
  • 1 tl savusuolaa

Valele file balsamicolla. Ripottele päälle mausteet ja suola. Asettele basilikan lehdet päälimmäisiksi. Paista uunissa 225C/ 8 minuuttia. Tarjoa vaikka paistettujen perunoiden ja salaatin kera.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti olikin siinä. Jälkikasvu kommentoi haukea "omituisen makuiseksi", ihan oikeassa nuorempi kokki kyllä oli. Tai ei se maku vaan tuoksu, kala oli omasta mielestäni parempaa kun se oli ensin jäähtynyt...salaatin ja maitorahkan kanssa jopa hyvää.