Kaikki sai alkunsa jostain mitä en enää muista...ajatus jäätelön teosta ihan atomeista asti ilman jäätelökonetta tai muitakaan nykyajan kirouksia (pakastin on poikkeus jonka hyötykäyttäminen sallittaneen tämän reseptin yhteydessä). Muistaakseni idea kuitenkin oli Kärtsääjän...ajatus puhtaasta luomujäätelöstä sitten tuli vain, tai paremminkin koko resepti on vastaus kysymykseen; Onko jäätelöä mahdollista tehdä luomuna? Oikea vastaus on Kanada, eli kyllä on. Jäätelön valmistus kotikonsteilla ei edellytä mitään ihmeellistä, toisin kuin teollinen vastineensa- ei kotijäätelön ainesosalista ole pitkä...kermaa, munia, sokeria ja jotain maustamiseen. Tuo "jotain" antaa muuten loistavan koukuttavan tekijän jäätelön tekoon, Kärtsääjän kanssa on nyt "muutama" erilainen versio määritelty, toteutus onkin enää tekemistä vaille valmis.

Jäätelön valmistus ei oikeasti edes vaadi mahdottomia. Kananmunia myydään luomuna marketeissa, samaten kuin kuohukermaa saa luomuna ainakin Arlalta. Sokeri asetti ensialkuun oman haasteensa reseptiin...ajattelin asian liian vaikeasti, sokeria myydään luomuna ihan tavallisissa marketeissa ainakin Dan Sukkerin mukaan. Onneksi en tiennyt tätä vasta kuin nyt kun aloin juttua kirjoittamaan...sovelsin intiaanisokeria joka samalla antaa jäätelölle toffeisen maun. Suklaa ei ole probleema, kaapissa sattui kuitenkin lojumaan aukaisematon paketti puhdasta kaakaomassaa...ja vaikka sitä ei olisikaan ollut niin suklaatakin saa luomuna- jos ei muuta niin luontaistuotekaupoista ainakin.

Periaatteessa jäätelön teko on kuin moussea tekisi...sillä erotuksella siinä missä moussen teko loppuu liivatteen lisäykseen- jäätelön teossa tekeminen oikeastaan vasta alkaa sen lisäämättä jättämiseen. Kokeilu oli kaikkinensa hyvinkin onnistunut...jäätelön teko on vaivan väärti, jos et usko niin kannattaa ihmeessä kokeilla.

 

Don't blame on we...we are just innocent piece of cream. Jäätelöt viimeisen sekoituskerran jälkeen, valmis jäätelö näyttää siltä miltä jäätelö nyt yleensäkin näyttää.

Luomujäätelö

  • 5 dl (luomu) kuohukermaa
  • 5 kpl (luomu) kanamunaa
  • 2 dl intiaanisokeria
  • 1 rkl 100% raastettua kaakaomassaa, esim. CoCovi
  • 2 tl (luomu) vaniljasokeria
  • 10 kpl parapähkinöitä murskattuna

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi...intiaanisokeria käytettäessä tulos on löysempää kuin tavallisesti. Vaahdota valkuaiset ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta valkuaisvaahto vaniljasokerilla ja kaakamomassalla Sekoita tai paremminkin kääntele ensin keltuaisvaahto kermavaahdon kanssa sekaisin ja viimeisenä vielä valkuaisvaahto.

Itse jaoin satsin kahteen erään ja maustoin vain toisen kaakaolla...ja testin tuloksena suosittelen käyttämään kaakaomassa moninkertiasen määrän mikäli haluat oikeasti kaakaoista jäätelöä. En tiedä mutta voisin arvata oikean määrän olevan jossain 5 rkl:n tuntumassa. Toisaalta mikään ei estä käyttämästä tavallista suklaatakin raastettuna.

Laita jäätelömassa kulhossa ja peitettynä pakkaseen. Sekoita noin tunnin kuluttua tehosekoittimella nopeasti. Toista tämä tunnin välein 3-4 kertaa. Mikäli käytät laakeahkoa astiaa niin jäätelö on tämän jälkeen jo valmista nautittavaksi...muutoin joudut odottamaan vielä muutaman tunnin.

Hokkuspokkus ja simsalabim. Muutaman tunnin odottelun ja muutaman sekoittelun jälkeen on jäätelö valmista. Mikäli tekoprosessin jossain vaiheessa mielessä kävi touhun järkevyys haihtuu se nyt nopeasti pois mielestäsi...ensimmäisen lusikallisen jälkeen kaikki vaivannäkö tuntuukin pieneltä ja suorastaan helpolta, kaiken lisäksi vieläpä mukavalta ajanvietteeltä lopputuloksen herkullisuuteen nähden.