Vapise Tero! Anteeksi Taffel. Perunalastut eli sipsit ovat salaisista paheistani ehkä se julkisin. Vaikka olen ruokanatsi, ituhippi ja melkoinen snobi kaikessa kulinarismiin liittyvässä...pidän mätöstä. Siis kunnon mätöstä, sellaisesta jota ostetaan niin paljon kuin syliin sopii, koko lasti sitten vedetään napaan vaikka parin leffan tai hyvän kirjan seurassa.  Miten sitten mättö sopii slow foodin ja fine diningin kanssa? Ihan hyvin, zombien lahtaus, pari pussia taffelia ja kilo irtokarkkia on loistavaa irtautumista arjesta ja aikuisena olon huolista...samoin kuin on harras ruuanlaittokin. Sitä paitsi, ihmiset jotka eivät osaa ottaa rennosti ovat enemmän kuin epäilyttäviä, pienisieluisia pelkureita jopa.

Mutta ne sipsit...kaiken takana oli jälleen kerran laiskuus, mikäs muukaan. Yhtenä iltana halutti jotain hyvää, kaapissa ei ollut mitään, ei edes makkaraa jota syödä paljaaltaan ja täyttää sillä tavalla miehiset tarpeet. Lähin Sale olisi ollut kahden sadan metrin päässä...järkyttävä matka! Ulkona pakkasta, tuulta sekä kaikki pohjoisnavalta karkuun lähteneet jääkarhut vielä kyttäämässä spurgunlihaa iltapalaksi. Sanomattakin selvää että moinen ponnistus olisi ollut kropalleni liikaa...piti jälleen soveltaa.

Oikeasti olen aina luullut ettei sipsejä voi tehdä kuin frittaamalla. Olin väärässä, onneksi Pastanjauhajat auttoivat asiassa. Noudatin ohjetta melko orjallisesti, hirveästihän siinä ei soveltamisen mahdollisuuksia edes ole. Entäpä tulos...loistava! Ainakin vaivaan ja aikaan nähden. Sipsit olivat oikeasti sipsejä ja maistuivat hyville. Kauhean isoa annostahan ei kerralla tule...se ei kyllä oman vyötäröni leveyden nähden haittaa mitään.

Hphei, sipsei...

Perunalastut uunissa
  • 2 isohkoa perunaa pestyinä siivutettuina vapaavalintaisella tavalla...tosi-proot suoriutuu toimesta pelkästään kokkiveitsellä, me muut joudumme tyytymään juustohöylään tai johonkin sähköllä käyvään vekottimeen.
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mausteita oman maun mukaan, Itse käytin jauhettua anchoa, basilikaa ja mustapippuria.
Levitä siivutetut perunat kevyesti oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille. Voitele perunat ja ripottele päälle suola ja mausteet.

Kypsennä uunissa kiertoilmalla 175C/15-20min. Kypsymistä kannattaa seurata etteivät sipsit pääse palamaan ainakaan liikaa.