Satuin sattumalta löytämään netin ihmemaasta, Paliskuntien sivuilta lupaavalta vaikuttavan poro reseptin. Aineksiltaan kohtuu yksinkertainen, itselleni uutta oli kuitenkin lihan marinointi kypsennyksen jälkeen. Pakkohan tuota oli idea oli kokeilla...marinadin muokkasin kuitenkin omaan makuuni paremmin sopivaksi...chiliä, valkosipulia, balsamicoa...nam nam!

Kypsänä marinoitua poron vasan paistia

  • 650g poron vasan paistia (painoon ei kannata kompastua, pääasia että lihaa on 500-1000g)
  • 3 dl tummaa lihanlientä (mielellään paahdetuista luista keitettyä)
  • 1/2 dl savusormisuolaa
  • 1 rkl tummaa hunajaa
  • 1/2 dl balsamicoa
  • 2 rkl lapsong soughonia eli savustettua mustaa teetä
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 yksikyntinen valkosipuli silputtuna
  • 1 rkl chipotlejauhetta
  • 1 tl mustapippurirouhetta

Ota paisti huoneenlämpöön 2 tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125C kunnes paistomittari näyttää 55C (paisti on sisältä silloin vielä rosee). Anna lihan vetäytyä puolisen tuntia ennen kuin irrotat paistomittarin.

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Kuumenna marinadi höyryäväksi ja sen jälkeen hieman jäähtyä.

Laita paisti esim. 2 litran pakastepussiin ja kaada marinadi paistin päälle. Anna marinoitua vähintään kaksi, mielellään neljä päivää jääkaapissa.

 

Siivuta liha 2-3mm paksuiksi siivuiksi...ei kuvan esittämiksi. Tarjoa siivutettu paisti (ne jotka ovat oikeasti ohuita) kylmänä alkupalana vaikka joulupoöydässä tai ihan vain leikkeleenä leivän päällä. Palat jotka menivät harjoituksen piikkiin, ja joita ei kehtaa näytille laittaa, voi huoletta heittää kuiviin siivutuksen yhteydessä.