Olen suunnitellut inkiväärimarmeladin tekoa ainakin viikon verran, puolitoista varmaakin. Tuoreen inkiväärinkin ostin yli viikko sitten, samoin kuin muutaman appelsiinin (ja joista viimeisen söin toissapäivänä)...mutta sitten alkoivat ongelmat. Paikallisessa Cittarissa oli hyllyssä paikka Marmeladi-hillosokerille- itse tuote vain vain loisti poissaolollaan! Viikon kyttäilin aina kaupassa käydessä aukkoa hyllyssä mutta ei siihen mitään ilmestynyt...aargh! Että voi onni olla kiinni yhdestä hiton sokeripaketista. Paikallinen Vihreä Kauppa pisti vielä paremmaksi- siellä ei ollut edes aukkoa tuotteen kohdalla...kun kysyin asiaa asiantuntevan oloiselta myyjältä (ja joka ihan vastikään oli palannut varmaan jostain itä-euroopan maasta asiakaspalvelukoulutuksesta) vastasi tiedusteluuni herttaisesti, että "Onko sellastakin muka olemassa?". Niin, aina ei voi voittaa ja harvemmin tulee edes tasapeli. Ei auttanut muu kuin soveltaa.

Inkivääri-sipulimarmeladi

  • 2 keltasipulia
  • 2 isohkoa, n. kolmen nakin verran inkivääriä
  • 2-3 dl appelsiinituoremehua ( ei tullut mitattua)
  • 1 sitruuna
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1/2 dl hillosokeria
  • 2 tl liivatejauhoa
  • 1 tl Atamonia eli säilöntäainetta
  • (1 Lemon Drop)

Silppua sipuli ja inkivääri. Kuumenna appelsiinimehu kiuhuvaksi. Lisää sipuli- ja inkiväärisilppu (ja Lemon Drop jos on). Raasta sekaan siruunan kuori ja purista sekaan vielä mehu. Nosta kattila pois levyltä ja anna ainesten maustua vähintään kaksi- mielellään neljä tuntia.

 

Kuumenna seos kiehuvaksi, lisää basilika ja pienennä lämpö ja anna keitoksen poreilla pari tuntia. Lisää hillosokeri ja keitä 10 minuuttia- jos seos tuntuu liian löysältä niin lisää tehoa keitä kansi auki koko ajan sekoittaen kunnes osa nesteestä on haihtunut. Sekoita liivatejauho kuumaan vesitilkkaan. Anna liivateseoksen tasaantua parin minuutin ajan. Lisää liivateseos hiloseokseen huolellisesti sekoittaen. Lisää vielä Atamoni. Kaada marmeladi desinfioituun purkkiin.

Sitten seuraa kysymys- mistä on kysymys? Mihin tätä muka voi käyttää? Hyvä kysymys- ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä- vain kysymyksiä joista tuli tyhmyyksiä koska niitä ei kysytty. Ajattelin käyttää tätä broilerinfileen ja yleensäkin broileriruokien ryydittäjänä...olen aina pitänyt inkivääristä- tuoreesta, en kuivatusta, kuivatusta puuttuu hapokkuus joka on tuoreessa. Tuore inkivääri ei jääkaapissa säilyy mahdottoman pitkää aikaa, lisäksi kauppojen inkiväärin taso on ihan tuurista kiinni- silloin kun sitä tarvitsisi, on varma ettei kaupassa ole kuin valmiiksi pehmmennytä inkivääriä...että näin. No voi tuota varmasti käyttää myös porsaanlihan kanssa, marmeladi ei ole varsinaisesti makeaa, se onkin marmeladia eikä hilloa.