Kaikki tietävät sein (vai taipuuko seitin- en tiedä), siis kalan nimeltä sei. Kala jota meillä suomessa yleensä syödään ns. pakastekalana. Sein maine ruokana ei ole mikään paras mahdollinen...ainakaan itselleni sei ei aiheuta minkäänlaisia kulinarismiin viittaavia värähdyksiä. Kun tarkkaan ajattelen niin ei niitä sei-ruokiakaan montaa edes mieleen tule...kalakeitto, lapsi ollessani seitistä tehty kalakeitto oli yksi tavallisimpia arkiruokia. Nykysin kalakeitto tulee keitettyä ainakin omassa taloudessani lohesta tai siiasta, joskus harvoin pangasiuksesta- ei kuitenkaan (enää) seitistä. Eipä niitä muita sitten mieleen tullutkaan...no, tomaatti-kalapata- neljä vuotta sitten tein sitä muutaman kerran, sitten sekin unohtui kun ei se oikeasti hyvää ollut- parempi siitäkin jostain muusta kalasta tehtynä tulee. Yksinkertaisesti sanottuna- seiti on vähän tylsä ja lopputuotos on herkästi pelkkää kuivahkoa kalaa joka ei maistu oikein miltään.

Alkuviikosta olin shoppailemassa viikon eväitä, jos ihan tarkkoja ollaan niin kuolasin vain pakastealtaan kaikelle epäterveelliselle, lihottavalle ja herkullisen näköisille pakkauksille (en ole kauhean pervo- olen vain pienellä laihdutuskuurilla)- silmiin sattui seiti. Pakkaus päättyi kahden sekunnin harkinnan jälkeen kärryjen kautta kotiin jatkoille...vasta kotona aloin miettimään että mitä ihmettä seitistä tekisin. Ajatus oli valmis ennen kuin ehdin edes suunnittelua aloittaa...jos pakkaus lupaa fileitä- voi niitä silloin käyttää kuin mitä tahansa muutakin kalaa. Mahdottoman hieno oivallus ja vielä alkuviikosta. Juu, niin oli, miksi tuotakaan en ollut huomannut aikaisemmin. Oivalluksen kunniaksi kehitin suunnitelman eli reseptin jolla yrittäisin loihtia pakastealtaan pahvikalasta illallispöydän helmen...tai jos ei ihan helmeä niin hyvää- aiemmat seitikokemukset kumoavaa syötävää kuitenkin.

Sinappi-sitruunaseitiä ja munakoiso-paprikasalaatti

Munakoiso-paprikasalaatti:

 • iso munakoiso
 • keltainen paprika
 • punainen paprika
 • 1 rkl balsamicoa
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • pari kierrosta mustapippuria myllystä

Halkaise munakoiso ja paprikat. Laita ne 250C uuniin kuoripuoli ylöspäin. Paahda niin kauan että paprikoiden kuori mustuu. Laita paprikan ja munakoison puolikkaat pakastepussissa tai kannellisessa astiassa jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Tämän jälkeen paprika kuori lähtee sormilla vetämällä, munakoisosta kuori lähtee veitsen avulla "nylkemällä". Siivuta kasvikset ja sekoita muiden ainesten kanssa.

Sinappi-sitruunaseiti

 • 400g pakasteseitiä fileenä
 • 1 rkl konjakkisinappia
 • 3 rkl sitruunamehua
 • 2 kynttä valkosipulia
 • ripaus valkopippuria
 • 1 tl kuivattua tilliä
 • 1 tl suolaa (savusormisuolaa)
 • 2 rkl pellavan siemeniä

Sulata seitipakkaus. Sekoita sinappi-, sitruunamehu ja mausteet. Voitele seitifileet ja anna maustua noin tunti. Ripottefileiden päälle pellavan siemenet. Paista uunissa 225C/12 minuuttia.

Tarjoa seiti ja munakoisosalaatti sellaisenaan vihersalaatilla höystettynä- tai jos haluat ateriasta ruokaisemman, sopii lisäkkeeksi vaikkapa kokojyvänuudelit tai ihan vain keitetyt perunat.

Nyt vanha tuttavamme pakastekala- on saanut uudet entistä ehomman karderoopin...myös maku päivittyi samalla kertaa. No oikeasti, sinappi ja kala, ennakkoluuloisempaa varmaan jo hirvittää. Niin vähäst ei kannata kuitenkaan vielä säikähtää, kuten konjakki yleensäkin, loihtii se myös tällä kertaa alkuperäisestä aineksesta eli sinapista esille uuden ulottuvuuden. Konjakkisinappi yhdistettynä sitruunan raikkauteen on toimiva yhdistelmä vaalean kalan kanssa- tulen tekemään ruokaa toistekin tällä yhditelmällä. Myös munakoiso ja paprika toimivat hyvin keskenään- toisaalta, salaatin muut ainekset ovat jo sellaiset että niillä saa melkein minkä tahansa raaka-aineen komppaamaan paprikan kanssa, munakoiso ei tee tähän poikkeusta. Perinteiseen kysymykseen; Tekisitkö tätä toiste? On lyhyt vastaus: Kyllä.