Kaikki sai alkunsa siitä kun unohdin ostaa kaupasta paketin maissijauhoa. Erehdys ei olisi normaalisti ollut iso, kyse oli kuitenkin Masasta - maissijauhosta jota Suomessa ei edes myydä mutta Ison Rapakon toisella puolella niitä myydään tavallisessa maitokaupassa...tympääntymistä lisäsi sekin että aikaa noiden jauhojen ostamiseen minulla oli kokonaista kuusi viikkoa, taktiseen suunnitelmaani kuului jauhojen ostaminen kun asioisin viimeistä kertaa Wall Martissa...muistin kyllä ostaa muutaman kilon jerkyä ja työkavereille tuliaiseksi friteerattua siannahkaa, en kuitenkaan sitä yhtä jauhopussia.

Se siitä sitten...oikeiden tortillojen teko jäi edelleen odottamaan Masa-jauhojen saamista. Toisaalta tortilloja voi tehdä vehnästäkin mutta ei se ole sama asia...masaa ei voi korvata millään. Vehnätortillat maistuvat vehnältä ja kaupan valmistortillat puolestaan suojakaasulta. Mitään tekemistä näillä Suomessa myytävillä "tortilloilla" ei oikean maissitortillan kanssa kuitenkaan ole vaikka pakkauksissa niin väitetäänkin...parempaa ei kuitenkaan ole tarjolla joten pakko niihin on tyytyä. Muutenkin tuolla reissulla käsitykseni hieman muuttui...USA:n etelävaltioissa tarjottava tortilla ei ole ihan sitä mitä täällä on tortillana tapana tarjota. En väitä että Suomalainen versio olisi mitenkään huonompi kuin se versio jota tarjottiin rapakon takana...kyse on oikeastaan jo eri ruuasta. Itseni kaltaista ruokafasistia tuollaiset asiat tuppaavat vain risomaan, miksi ruokaa jolla ei ole mitään tekemistä alkuperänsä kanssa kutsutaan kuitenkin esikuvansa mukaisella nimellä? Esimerkiksi Brasilialainen pizza on yhtä vähän esikuvansa mukainen kuin mitä Suomaliaset pölykapselipitsat...Brasilialaisessa versiossa pizzan pohja on peri senttiä paksu ja juustoa siinä on muutama sentti. Toisena esimerkkinä tortilla joka Suomessa on pahimmillaan jauhelihalla ja kurkulla täytetty leipärulla...Chili con carnee, papupohjainen lusikkaruoka, meilläpäin kyse on kuitenkin jauhelihakastikkeesta joka tarjotaan riiisin kanssa...

...oikeastaan kyse on "Muka-ruuasta"- ruuasta joka näennäisesti muistuttaa esikuvaansa mutta valmistetaan toisella tavalla ja raaka-aineista jotka eivät alkuperäiseen kuulu- samalla kun osa alkuperäisistä raaka-aineista jätetään kokonaan pois. Tuloksena on ruoka jota pitäisi mielestäni kutsua jollain ihan toisella nimellä...vai mitä sanoisitte poronkäristyksestä joka olisi kuorrutettu majoneesilla ja siirapilla? Karjalanpiirakasta joka olisi täytetty maissipuurolla?

Tärkein ehti jo unohtua...se Tortilla. Ei kyse ole mistään ihmeellisestä vaikka paatoksestani voisi niin päätelläkin, Tortilla kasataan ohuen maissileivän väliin lihasta ja kasviksista ihan kuten meikäläisessä Leipärullan versiossa. Mikäli lihana käytetään jauhelihaa niin se on yleensä jauhettu kypsennyksen jälkeen ja on todennäköisesti ainakin kerran tarjolla ollutta. Toisekseen kasvikset (paitsi salaatin lehdet) tarjotaan kevyesti kypsennettyinä, kasvikset voidaan vielä kypsentää lihan kanssa samalla pannulla. Liha maustetaan chilillä, mustapippurilla ja joskus tomaattipohjaisella salsakastikkeella ja tuoreella korianterilla.  Lisänä voidaan tarjota guacamolea tai ranskankerma pohjaista kylmää kastiketta. Toisaalta lihan kanssa samalla pannulla on usein hieman erillään ranskan kermaa.

Ennnenkuin kukaan vetää itseni lisäksi hernettä nenään niin kuvaamani tortilla on tyypillinen tarjottava Yhdysvaltojen etelävatioissa. Paikalliset olivat kuitenkin vahvasti sitä mieltä ettei heillä tarjottava Meksikolainen ruoka ole oikesti Meksikolaista vaikka se lähempänä sitä onkin kuin Tex-Mex nimellä markkinoitavat pöperöt.

Pari sanaa reseptistä...reseptissä käytettyä kokonaisena kuivattua chipotlea (savustettu jalopeno) jota ei Suomalaisesta ruokakaupoista löydä kuin äärimmäisen hyvällä onnella. Puutteen voi yrittää korvata tavallisella cilillä ja savusuolalla- tai vaihtoehtoisesti chipotlekastikkeella joita ainakin Amatzonin ja Tabascon valmistamina voi ainakin isoimmista kaupoista löytääkin. Anchoa (kuivattu Poblano-chili) sen sijaan en tiedä Suomessa myytävän...jos joku näitä Suomesta löytää niin vinkkejä otetaan vastaan.

Tortillaa...Broileria chipotle kastikkeessa ja paistettuja kasviksia

 • 1-2 pakettia tortillalättyjä
 • 3 broilerin rintafilettä
 • 2 kokonaista chipotlea silputtuna
 • 1 tl jauhettua anchoa
 • 1/2 tl mustapippuria
 • 4 kynttä valkosipulia silputtuna
 • 2 dl hyvää salsakastiketta
 • öljyä paistamiseen

Suikaloi broilerin fileet pituussuunnassa. Ruskista suikaleet nopeasti ja lisää loput ainekset. Hauduta kannen alla 10-15 minuuttia.

 • 1 keltainen paprika
 • 1 punainen paprika
 • 1 keltasipuli
 • 2 punasipulia
 • n.10 sentin pätkä purjoa

Kaikki ainekset suikaloidaan, purjo näyttää hyvältä pitkittäin suikaloituna samaten kuin punasipuli ainoastaan "levyiksi" halkaistuna, Ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput ainekset ja kypsennä 1-2 minuuttia, kasvisten tulee jäädä hieman napakoiksi.

Helpoimmalla syömisestä selviää kun ruoka tarjoillaan suoraan valmistusastioista, tortillat on helppo kasata suoraan lautaselle...lisukkeeksi salaatinlehtiä ja hyvää seuraa.

Hups...tämä Meksikolaisen tollon, anteeksi pollon tulkinta oli unohtua julkaista. Pahoittelen asianosaisille aiheutuneita kustannuksia.