Makkara on itselleni tunteita herättävä ruoka-aines...en pidä mistään nykyajan E-koodeilla kasassa pysyvistä tuotteista, makkara ei siihen poikkeusta tee. Nykyaikaisen Suomalaisen makkaran juuret ulottuvat toiseen maailmansotaan, tarkemmin ottaen olosuhteista johtuvaan pulaan elintarvikkeista, etenkin lihasta. Silloin alettiin makkaramassaa jatkamaan jauhoilla...kun sodat oli sodittu, ja suuret ikäluokat vyöryivät kaupunkeihin, tarviittiin halpaa ruokaa ruokkimaan lukemattomat tehdastyöläiset ja työläisten nälkäinen jälkikasvu...nykyaikainen Suomalainen makkara oli syntynyt. Nykyisin makkaramassaan sitten käytetään kaikki mitä koiranruokaan ei voida/uskalleta laittaa, kourallinen lisäaineita, aromivahventeita ja kaikkea muuta "hyvää", se onkin sitten siinä. Merkillä ei ole niin väliä, maku on kuitenkin sama.

Oikeastaan tarkoitukseni oli kirjoittaa pitkä juttu maailman pahuudesta, eineksien raaka-aineiden kammottavuudesta, viirupöllöjen pesien verovähennyskelvottomuudesta...ja vaikka mistä muusta. Sitten aukaisin telkkarin. Jamie Oliverin Ruokavallankumous pisti vannoutuneenkin ruokanatsin hiljaiseksi...jossain muualla on ruoka vielä kaameampaa moskaa kuin Suomessa. Amerikan koululaisille syötetään ammoniakilla marinoituja teurasjätteitä...ammoniakin tarkoitus on mureuttaa/hajoittaa liha, käsittelyn jälkeen tällä oikeasti koiran ruuaksi kelpaamattomalla "jauhelihalla" voidaan sitten jatkaa tavallista jauhelihaa...ammoniakkia ei tarvitsee ilmoittaa missään koska se ei päädy lopputuotteeseen, se kun huuhdotaan pois. Niin, lähes kaikki Yhdysvaltain kouluruuat pohjautuvat jauhelihaan; tacot, hampurilaiset, Slappy Joet sun muut on tehty tästä luovasti toteutetusta "jauhelihasta"...voittaa jo melkein meidän kotimaisen lihan kaltaisista (broilerin luut, sian nahka, aromivahventeet, luontaiset aromit, nesteen sitojat) tehdyt einekset. Oikeastaan en ole varma että kumpi näistä olikaan pahempaa, meidän vai heidän?

Meni taas itkemiseksi tämäkin kirjoittelu. Juttu koski makkaraa, itse tehtyä sellaista. Tein viikko sitten Ravintolapäivänä yhdeksi ruokalajiksi Yrttistä karitsaan ja hirveen pohjautuvaa makkaraa...tuotos oli hyvää, muuten en siitä kirjoittaisikaan.

Kaunista, niin kaunista.

Yrttinen karitsa&hirvimakkara

  • 1 kg hirven lapaa
  • 1 kg karitsan lapaa, kylkeä tai niskaa, jotain kohtaa missä on reilusti rasvaa

Jauha lihat kahteen kertaan.

  • 10 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 ruukkua basilikaa silppuna
  • 1/2 ruukkua timjamia silppuna
  • 3 dl lähes kypsäksi keitettyjä ja hieman valuvia ohrasuurimoita
  • 1.5 dl olutta
  • 2 rkl savusuolaa
  • 2 tl valkopippuria
  • muutama metri sian suolta, saa tilattua ystävällismielisen lihamestarin avulla 6 metrin pätkissä.

Sotke kaikki ainekset sekaisin. Anna makustua muutama tunti. Virittele suoli lihamyllyn makkarasuppiloon...jep, viimeistään tässä vaiheessa mieleen tulee mieleen jotain muutakin kuin ruuan teko. Vedä suolen pää solmulle ja puhkaise siihen pieni reikä (ilma pääsee pois), syötä lihamyllyn avulla makkarusta suoleen. Muotoile sen kokoisia makkaroitaa kuin mieli tekee. Pistele hammastikulla 1-2 reikää per makkara.

Laita makkarat kylmään veteen...tässä kohtaa 10 litran kattilasta on huomattavaa hyötyä. Laita levy 2/3- teholle, kun ensimmäiset makkarat alkavat kohota pinnalle (vesi ei saa kiehua), ota makkarat pois ja jäähdytä ne nopeasti kylmällä vedellä.

Ruskista makkarat voissa miedolla lämmöllä, maltti on valttia. Mikäli et syö kaikkia makkaroita kerralla, voi ne pakastaa haudutuksen jälkeen.