Joskus, hetken mielijohteen ja täysin sattuman sanelemien raaka-aineiden tuloksena syntyy jotain oikeasti hyvää...tämä juttu ei kerro sellaisesta, tämä juttu kertoo hetken mielijohteen mutta tietoisesti harkittujen raaka-aineiden tarkoituksen mukaisesta käytöstä.

Kaikki alkoi viattomasta nettinäyteikkunashoppialusta (tapahtuma jossa selataan nettikauppaa ilman, että on aikomustakaan ostaa mitään)- silmääni sattui Jalapeño-Tequila kastike...jostain syystä ajatus sai veden kielelle. Olisin kastiketta tilannutkin mutta toimitusaika oli kaksi päivää, ei siis kaksi tuntia joka olisi ollut se parempi. Tutkin kastikkeen ainesosia...Jalapeñoa, korianteria, valkosipulia, ruokosokeria, limeä...ihan tavallisia aineksia, kuin tilauksesta jääkaapissa oli muutama tuore lime ja pakastimessa muutama tuore Jalapeño. Ei muuta kuin tuumasta toimeen, laihaksi jäänyt päivällinen (hieno nimitys sille, että en viitsinyt tehdä ruokaa töiden jälkeen) ei ainakaan hidastanut toimeen tarttumista.

Jalapeño-limekastike

 • 4 isohkoa Jalapeñoa
 • 3 rkl Cachaçaa (Brasilialaista sokeriruokoviinaa) tai Tequilaa
 • 1 yksikyntinen valkosipuli
 • 1 rkl ruokosokeria
 • 1/2 rkl kuivattua korianteria
 • 1 dl vettä
 • 1/2 tl suolaa
 • 3 limen puristettu mehu

Paloittele jalapeñot ja valkosipuli, lisää kaikki muu paitsi limen mehu kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Jyrää soosi sauvasekoittimella melko tasaiseksi. Anna poreilla vielä puolisen tuntia, lisää vettä mikäli lämpöä oli liikaa ja vesi haihtuikin. Purista limeistä mehu soosin sekaan ja anna kastikkeen hieman jäähtyä.

Nyt on ihan pakko kehua omaa aikaansaannostani. Kastike on hyvää! Jalapeño, lime ja ruokosokeri  toimii todella hyvin yhteen, Cachaça antaa vielä hyvän taustamaun. Kastikkeen käyttökohteet lienevät monet. No, kalan ja broilerin kera tätä ainakin luulisi voivan nauttia...tai mikä ettei ihan vain dippisoosinakin...

Maissitortilloja...tai ainakin hyvä yritys

 • 1 dl maissijauhoa
 • 1/2 dl vettä
 • 1/2 dl öljyä
 • ripaus suolaa

Sekoita ainekset ja kauli taikinasta paperin ohuita tortilloja. Paahda tortillat kuivalla pannulla...just joo. Noinhan se ohjeen mukaan menee- tai pitäisi mennä. Minä en saanut ohjetta toimimaan. Taikina oli ensin liian kuivaa eikä pysynyt kasassa, jos jotekin sain siitä yhtään ohuemmaksi, en saanut pidettyä sitä senttiä suurempana palana...kun lisäsin nestettä,muuttui taikina heti olemukseltaan sellaiseksi ettei sitä pystynyt käsittelemään kunnolla...liisterin sai kyllä ohueksi mutta ei sitä enää saanut leikkuulaudalta irti. Taikina oli muutenkin mallia testiversio, paistoin taikinasta neljä "jotain" leipästä jotka kärähtivät päältä mutta olivat keskeltä raakoja. Laipästen maku oli ihan hyvä niistä kohdin jossa taikina oli kypsynyt.

Niin, paremman kohteen puutteessa käytin näitä pilalle menneitä tortilloja dippailuun...dippailin näillä tuota yllä kehumaani Jalapeñokastiketta. Vaikka tämä ensimmäinen koe meni tortillojen kanssa mönkään, tulen ohjetta vielä testaamaan. On kumma jos noin yksinkertaisista aineksista ei hyvää saa aikaiseksi.