Jotakin Ruotsalaiset osaavat paremmin kuin me. uljaat Ugrit...ei, se ei ole jääkiekko tai tyylitaju. Puhun Näkkileivästä, juu vanikasta, korvikeleivästä, sellaiseksi se Suomessa yleensä mielletään. Leiväksi jota syödään jos oikea leipä on loppunut...tai korkeintaan satunnaisesti teehen dippaamalla. Eron suhtautumisessa näkkileipään huomaa menemällä tavalliseen Ruotsalaiseen kauppaan, näkkileivälle on varattu noin kymmenen kertaa enemmän tilaa kuin Suomessa...tila on lisäksi käytetty mahdollisimman monen paikallisen erikoisuuden esille tuomiseen, variaatioiden joista Suomessa ei olla kuultukaan. Ikävä kyllä en nyt parjaa Suomen näkkileipäkulttuuria aiheettomasti...tai parjaan koska Suomessa ei Näkkileipäkulttuuria ole olemassakaan.

No ei yhtä hyvää ilman yhtä huonoa...Ruotsalaiset eivät ymmärrä mitään Ruisleivän päälle...ainoat edes yhtään Ruisleipään viittaavat tuotteet ovat Suomalaista tuontitavaraa. Kikkeliskokkelis, Suomalaista Ruisleipää viedään Ruotsiin ja Ruotsalaista Näkkileipää tuodaan Suomeen- hyvä niin, suutari pysyköön lestissään.

Parmankinkkua, brietä ja näkkileipää

  • Solrutan quinoa näkkileipää
  • Leksandsin kardemumma näkkileipää
  • parmankinkkua
  • mörk brietä

Asettele juusto ja kinkku näkkärin päälle. Syö ja nauti. Ruokajuomaksi jääkaappikylmää maitoa tai olutta. Kardemummanäkkäri sopii muuten yllättävän hyvin Parmankinkun seuraan, suosittelen.