Pistin viitisen viikkoa sitten kuivalihoja roikkuun räystään alle. En ole koskaan aiemmin tuota perinneherkkua tehnyt mutta kertahan se on ensimmäinenkin. Maaliskuun alussa ostin kaupasta vajaa kakskyt kiloa naudan ulkopaistia...Tosimies olisi tieten tehnyt hirvestä tai porosta (tai varastanut naapurin lihat) mutta sukset oli hukassa eikä jouskarissakaan ollut nuolia tuhlattavaksi asti joten elukat jäi metsän odottaan grillauskautta...mutta pilkoin lihat suurinpiirtein viiden sentin paksuisiksi siivuiksi ja kaadoin niitten päälle 5% suolaveden. Reilun vuorokauden suolauksen jälkeen lihat oli valmiit ripustettavaksi.

Lankomies oli sopivasti silloin kylässä ja tottakai otin kaveriksi kun tiesin ettei se kumminkaan kehtaa kieltäytyä.  Apumies pikkasen ihmetteli touhujani- meinasi että kusetan sitä. Sain puhua kuin Ruuneberi että sain sen uskomaan touhun mielekkyyden...lihat kuitenkin nostettiin kanaverkon sisässä odotteleen huhtikuuta.

Touhun järkevyyttä ehdin kyllä itsekin moneen kertaan fundeerata. Enkä kaikkein vähiten silloin kun ostin kerralla 18 kiloa lihaa. No eipä mitä- sehän onnistu! No olin mää maistit käyny veisteleen jo pääsiäistä ennen, mutta nyt vasta otin liha "virallisesti " alas.

1239824722_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lopputulos on just sitä mitä sen pitikin olla. Perinteisesti tätä evästähän on tehty 10% suolauksella. Käyttätarkoituskin on ollut myös eri kuin nykyisin. Entisvanhaan tällä saatiin lihat säilymään kesän yli- nykyisin kyse on pelkästä herkusta jota maistellaan vaikka sipsien korvikkeena. 

Sanovat muuten että lihan kuivaus Simojoen eteläpuolella ei onnistu- en tiedä kun en sentään niin etelässä asu mutta voi hyvin pitää paikkansa. Sen tiedän että jotkut etelän varikset saivat tehtyä Turun saaristossa harakoille kallista evästä kun eivät uskoneet ilman kosteuden olevan siellä eri kuin pohjoisessa.