Matkailu avartaa, sanotaan. Työmatkailusta moni voi taas olla toista mieltä, enkä itse tee siihen poikkeusta. Kun matkustan töiden takia, matkani harvemmin suuntautuvat maailman metropoleihin. Pieniin yhden piipun varassa eläviin kyliin sitäkin enemmän, joskus jopa varsinaisiin teollisuuskaupunkeihin. Tällä kertaa tieni kulki Tsekkeihin, Prahan pohjoispuolella sijaitsevaan pieneen kaupunkiin...sellaiseen jossa ajan voisi rakennuskannasta päätellen olevan pysähtynyt jonnekin Prahan kevään aikoihin. Paitsi, että saksalainen Penny Market ja brittiläinen Tesco ovat ottaneet vastuun kylän ravitsemuksen huollosta.

Niin...maailman pikkukaupunkeja kiertäessä on hyvänä puolena se, etteivät muut gringot ole pilaamassa näkökenttää. Ja kaikki tarjolla oleva on takuulla paikallista, niin hyvässä kuin pahassakin. Tsekeissä on kuitenkij yksi herkku- oluen ja makkaroiden jälkeen ylitse muiden. Bramborák- voimakkaasti valkosipulilla maustetut perunapannukakut. Oikeastaan puhuminen maustamisesta on hieman väärin, valkosipuli on yksi ainesosa muiden joukossa- ja niitä ei ole montaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 1-2 kynttä per peruna. Mikäli perunoiden määrä ylittää kymmenen, niin valkosipulin määrä voidaan pudottaa 1.5 per peruna. Valkosipulia pitää oikeasti olla paljon, jos säästät valkosipulissa niin pilaat bramborákisi.

Vasemmalla Hotelli Prahan (joka ei sijaitse Prahassa) versio. Oikealla ruisleivän ja paistetun siian kaverina itse tekemäni.

Bramborákit
  • 5 keskikoista perunaa
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl maitoa
  • 2 rkl sulatettua pekonin rasvaa tai rypsiöljyä
  • 1/2 rkl kuivattua meiramia
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • suolaa
  • voita paistamiseen.
Raasta kuoritut perunat keskikarkealla terällä. Silppua valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Kuumenna pannu ja sulata voi. Muotoile kahdesta kukkurallisesta ruokalusikallisesta noin 1-2 senttiä paksuja kakkuja. Paista molemmin puolin kullanruskeiksi. Varo kuitenkin polttamasta pannukakkuja.

Tarjoa pannukakut lihan tai makkaroiden lisukkeena.