KISS...Keep It Simple and Stupid! Vanha suunnittelijoiden slogani sopii myös tähän(kin) reseptiin. Yksinkertaisista aineksista syntyy mahtavaa mättöä jota maistellessa kaikki tuhat vuotta uudemmat reseptit tuntuvat pelkältä nykyajan hapatukselta. Myönnän että paahdettu sipuli on teollinen valmiste- tarkoitus ei ollutkaan olla historiallisesti tarkka- pelkästään teennäisesti hauska. Resepti on saanut nimensä englannin kielen sanasta roasted...sana vain maistuu suussani tavallista paremmalta, kuten maistuu myös paahdettu sipuli, ainesosa jota ilman resepti olisi pelkkä tavanomainen focaccian resepti muiden joukossa. Paahdetun sipulin lisäksi focacciassa on kahta muutakin lemppariani joiden voimalla selviäisin vaikka yhdestä tai jopa kahdesta katovuodesta...chipotlea ja kuivattua tomaattia!

Innoitusta focaccialle en lue omaksi kunniakseni...alkuperäinen focaccian resepti on peräisin vivaciabata blogista. Toisin kuin esikuvani, en nyppinyt jauhoja ja rasvaa...tein ihan tavallisen leipätaikinan johon lisäsin rasvaseoksen viimeisenä. Syy tähän ei ollut leipojan laiskuus- käytin öljynä itse tehtyä chiliöljyä jossa chilinä on rakas kiduttajani Naga Morich, chililajike jota en mielelläni päästä kynsieni alle.

 

Paahdetulla sipulilla höystetty focaccia

Taikina:

  • 250g kokojyvävehnäjauhoa
  • n.80g tavallista vehnäjauhoa
  • 250g vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 25g chiliöljyä

Täytteet:

  • 1 dl paahdettua sipulia
  • 1 tl chipotlejauhetta
  • 5 siivua kuivattua tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl kuivattua basilikaa

Sekoita hiiva kokojyvävehnäjauhoihin. Lisää vesi ja sekoita. Lisää tavallista vehnäjauhoja niin että saat taikinan joka juuri ja juuri on tarttumatta käsiin. Vaivaa pari minuuttia...ajattele että viikkaat käsipyyhettä- ts. venytä taikinaa ja taita reunat toistensa päälle. Lisää viimeiseksi öljy, mielellään nopeasti. Pyöritä taikinasta pallo ja anna sen kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.

Silppua kuivattu tomaatti ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi. Painele taikina noin sentin paksuiseksi plätyksi, levitä täytteet ja painele ne kevyestu taikinaan. Kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Paista 225C/10 minuuttia.

Kuuluisa kysymys- Olikos hyvää? No oli!!! Satumaisen taivaallisen hyvää! Syynä saattoi olla päivän syömättömyys-, jaloissa painanut tunnin lenkki tai sitten nuo täytteet...tai lultavasti nuo kaikki yhdessä. Focaccia oli siitäkin huolimatta mieletön makuelämys!