Juu...en parempaa nimeä tällä(kään) kertaa keksinyt. Aikalailla perinteinen jauhelihapihvien ohje...paitsi, että seassa on pari Pasillaa ja pari Chipotlea- yhden Anchonkin heitin sekaan. Ööh...mitäs muuta, niin joo...riihiruisjauho, yksi suosikeistani, savustettu ruisjauho joka antaa ruokaan kuin ruokaan ronskisti makua ja tuimaa savuisuutta- eikä aina edes niin lempeässä muodossa. Tuoksu joka tuo mieleen paksut ja hikiset sarkahousut, leivinuunin lämmön ja sen muurilla kuivuvan karvarömpsän...mutta sitten kuvioihin astuvat chilit! Voi kuulostaa pervolta, kerettiläiseltä ja jopa crosskitcheniltä mutta savustettu rukiin aromi komppaa hienosti chilin ja varsinkin savustetun sellaisen kanssa todella hyvin...komppaavat muuten loistavasti myös riistan ja kalan kanssakin (MOT).

Tarkkaavaiset lukijat ovat varmaan huomanneetkin blogissani toistuvasti esiintyvien Pasillan, Guajillon, Anchon ja monen muun omituisen chililajikkeen käytön. Suomesta näitä ei saa kuin satunnaisesti- parista Suomalaisesta nettikaupasta niitä saa tilattua hinnalla joka hirvittää...omat chilini eivät ole sieltä peräisin. Satuin syksyllä olemaan työreissulla rapakon takana ja siellä ollessa piipahdin Atlantassa paikallisessa osuuskuntamarketissa...ja siellä oli! Kuivattuja ja tuoreita chilejä lajikkeina joita en edes tiennyt olevan olemassa. Ostin puolikkaan matkalaukullisen ja myöhemmin kaverilla vielä lisää...nyt olenkin omavarainen näiden suhteen varovaisesti arvioiden ainakin 2-3 vuotta.

Resepti osallistuu samalla Keittiökameleontin tammikuun ruokahaasteeseen jonka teemana on latinalainen keittiö. Osallistun muuten ensimmäistä kertaa yhtään mihinkään bloggaushaasteeseen...kerta se on ensimmäinenkin, jäihin putoaminen meinaan.

Melkeen Meksikolaiset jauhelihapihvit

Pari sanaa reseptistä. Pitkää ainesosaluetteloa ei kannata säikähtää. Voit korvata Pasillan, Anchon ja tomaattipyreen vaikka muutamalla kuivatulla tomaatilla ja reilulla ripuksella chilijauhetta- ei ne samalta maistu mutta lopputuloksen rakenne on hyvin pitkälti sama, Chipotlen voi korvata Chipotlekastikkeella jota myydään ainakin Cittareissa melkein kautta maan. Toinen juttu on tuo chilin "paljous"...käytettävät lajikkeet ovat mietoja, pihvit maistuvat mutta eivät polta...jos ette usko niin kysykää vaikka jälkikasvultani (hieman kieroutuneet makutottumukset kylläkin omaavalta) joka pisteli pihvejä hyvällä ruokahalulla useammankin kitusiin.

  • 2 Pasillaa
  • 2 Chipotlea
  • 1 iso Ancho
  • 2 tl ruokosokeria
  • 1 tl savusuolaa
  • 1/2 rkl basilikaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 dl vettä

Silppua chilit. Kiehauta vesi ja kaada chilien päälle, lisää mausteet ja sekoita. Anna liota kunnes chilit pehmenevät.

  • 1 iso sipuli
  • 6 valkosipulin kynttä
  • tilkka öljyä

Freesaa silputtuja sipuleita kunnes ne pehmenevät. Jäähdytä.

  • 2 kuivutta (ruis)paahtoleivän siivua
  • 4 rkl riihiruisjauhoa

Yhdistä ainekset (paitsi leipä ja jauhot), valuta chilit mutta säästä liemi. Jyrää tasaiseksi tahnaksi yleiskoneella. Lisää murskattu paahtoleipä, jauhot ja chilien liotusliemi. Jyrää tasaiseksi.

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 3 kanamunaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl savu-uutetta

Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi parin minuutin ajan. Helpoiten tämä käy yleiskoneen "K-koukulla". Anna massa makuuntua ainakin pari tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli.'

Paista 210C uunissa 20 minuuttia, paiston puolivälissä käännä pihvit.