Jälleen kerran tuli todistettua että hyvä ruoka on eksponentiaalisesti verrannollinen ruuassa käytettyjen raaka-aineiden laatuun. Anteeksi rakkaat lukijat...käännän moodin insinööristä ihmiseksi. Niin...tehdäkseen hyvää ruokaa ei siihen tarvita kuin laadukkaat raaka-aineet, loppu on pelkkää hifistelyä ja kokemuksen tuomaa varmuutta. Näin ainakin periaatteessa. 

Kärtsääjän keittiössä viikonloppuna vieraillessa sain käsiini läjän poron luita, palvattuja kylkiluita vieläpä. Mitäkö niistä voi muka tehdä? No keiton tietysti, hyvän sellaisen! Palviluista keitetty keitto on Peräpohjolalaisille jotain samaa mitä paella Valencialaisille...reseptejä on yhtä monta kuin tekijäänsäkin, maltti on valttia ja aika on suorastaan kultaa arvokkaampaa näitä herkkuja valmistettaessa. Keittoa valmistettaessa kaikki lähtee liemestä, se on keiton sielu- ilman palviluista keitettyä lientä et voi tehdä hyvää palvikeittoa. Lihaliemikuutio? Jep...linkki kertoo jo vastauksen kysymykseen.

Huono ruoka, hyvä kuva, huono mieli...hyvä ruoka, huono kuva, hyvä mieli.

Palviporokeitto
  • n. 1/2 poron vasan kylkiluista, enimmät lihat jo aiemmin talteen otettuina
  • n. 2 l vettä
  • 1 sipuli lohkoina
  • 2 valkosipulin kynttä
  • muutama mustapippuri
Lisää kaikki ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä reilun kolme tuntia, niin että nestettä jää noin puolet ap.määrästä.

Poista luut liemestä. Irroita lihat, silppua nahkamaiset ja sitkeät osat mahdollisimman pieneksi, kauheasti lihaa luissa ei tietysti edes ole, ne kun on otettu talteen jo lihojen tullessa palvaamosta. Siivilöi liemi. Ota kypsä sipuli talteen, silppua se mahdollisimman pieneksi.
  • 5 keskikokoista perunaa
  • 2 isohkoa porkkana
  • n. 1 dl palsternakkaa
  • n. 1 dl juuriselleriä
Kuori juurekset. Pilko ne hyvänkokoisiksi kuutioiksi, perunat vähän isommiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan, mukaanlukien lihat ja sipulisilppu. Lisää lientä niin että ainekset peittyvät ja keiton koostumus on sopiva. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä kunnes juurekset ovat kypsyneet. Sitten vain syömään