Hyvät ruuat on tehty yksinkertaisista asioista; hyvistä raaka-aineista, toimivista makupareista ja toisiaan täydentävistä mauista. Näin siis periaatteessa, toiminko itse näin? Kaikki minut henkilökohtaisesti tuntevat tietävät tuohon vastauksen...tai luulevat tietävänsä.

Oma ruuanlaitto ja oman reseptiikan kehittäminen on asioita joista helppo puhua etenkin jälkikäteen. Reseptiä tai ruokaa etukäteen suunnitellessa lopputulokseen vaikuttaa huomattavan usein pelkkä intuitio, sattuma ja usein myös puhdas onni. Nämä on sattuman sanelemat onnenkantamoiset muodostavat sitten lopulta oman reseptiikan rungon, sen jonka pohjalta myöhempi oppiminen tapahtuu. Toinen tie onneen on perinteisempi valmiiden reseptien opettelu, klassiset keittokirjat, gurujen asemassa olevien kokkien toiminnan seuraaminen, perusteiden hallinta...niin se käy ja sieltä se lähtee, mutta...kaikki osaavat lukea timjamin, valkosipulin ja tomaatin pyhästä kolmiliitosta. On kuitenkin eri asia löytää ne itse...korianterin siemenet ja appelsiini- viikuna, balsamico ja oliiviöljy. Ruuanlaitto, kehittyvä sellainen ei ole kuitenkaan pelkkää reseptiikkaa ja toisten ajatusten ulkoa opettelemista. Intuitio ja luottamus omaan makuaistiin, sitä ei voi keittokirjoista lukemalla oppia.


Kerrankin valaistus osui kohdilleen...

 

Nieriää timjamilla ja appellsiinillä

  • n. kilon painoinen perattu nieriä
  • 1/2 pieni appelsiini
  • 1/2 punttia tuoretta timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 puista varrastikkua
  • pätkä pakkausnarua

Viillä kalan selkäruodosta lähtevät pienet ruodot toiselta puolen poikki. Pese appelsiinin kuori erittäin hyvin ja pilko se lohkoiksi. Hiero suola ja pippuri kalan sisäpintaan, tunge kalan sisään timjamikimppu ja appelsiinin lohkot. Ripottele olliviiöljy koko komeuden päälle.

Työnnä varrastikut vatsaevien alta. Sido kalan vatsa ristiin kiinni tikkujen avulla. Kypsennä 200C/30 min.

Aurajuusto-kukkakaaligratiini

  • 1 kukkakaali
  • vettä
  • suolaa

Keitä kukkakaalin nuput suolalla maustetussa vedess al dente eli noin 7-8 minuutin ajan.

Kastike

  • 1 keltasipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 2 dl kermaa
  • n. 1 dl kukkakaalin keitinvettä

Sulata voi ja freesaa sipulisilppu. Lisää vehnäjauhot ja mausteet. Kun jauhot ovat turvonneet niin lisää vesi ja kerma. Kiehauta.

Lisäksi

  • 1 pkt Aurajuustoa

Nosta lähes kypsäksi keitetyt kukkaalin nuput uunivuokaan. Murustele päälle Aurajuusto. Kaada kastike päälle. Kypsennä 200C/30 min.